Radar · Utrikes

Polska domen ”en attack mot Europa”

Demonstranter utanför konstitutionsrätten i Warsawa, Polen, under torsdagen.

Reaktionerna strömmar in efter det att Polens författningsdomstol slagit fast att delar av EU-fördraget inte är förenliga med landets grundlag. ”Det finns en risk för ett utträde ur EU”, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune.

Torsdagens utslag är den senaste inlägget i den mångåriga tvisten mellan regeringen i Warszawa och EU. Och det kan få vittgående konsekvenser för unionens framtid.

Enligt författningsdomstolens ordförande Julia Przylebska är flera delar av EU:s fördrag ”oförenliga” med den polska grundlagen. Enligt Przybelska agerar dessutom EU ”på ett sätt som går bortom dess kompetens”.

Reaktionerna från EU och flera medlemsländer efter domen i Polen var starka, när slutsatsen stod klar: Polen rättsväsende ställer sig över EU:s. Polska premiärministern Mateusz Morawiecki skriver i ett inlägg på Facebook att han välkomnar utslaget.

”Det här är den typ av union vi vill ha och det är den typ av union vi kommer att skapa”, skriver han, och förtydligar att landet vill ”stanna i den europeiska familjen av nationer”.

Dahlgren: Allvarligt

Men domen möts också av skarp kritik. Genom att hävda att polsk lag går före EU-fördragen riskerar hela EU-systemet att ifrågasättas, liksom Polens möjlighet att vara kvar i unionen.

Bryssel svarar med hotet att använda ”alla tillgängliga verktyg” för att bevara EU-lag i Polen. Demonstranter utanför konstitutionsrätten i Warsawa, Polen, under torsdagen.

– Det här är ett allvarligt läge. Det förebådar skärpta konfrontationer och väcker oro i unionen, i Bryssel och flera huvudstäder inklusive Stockholm, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på telefon till TT efter beslutet på torsdagen.

Liknande kommentarer kommer från Dahlgrens franske motsvarighet Clément Beaune, som fasar för ett polskt utträde ur EU. Till franska BFM tv kallar Beaune domen för en ”attack mot Europa”.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn, som säger att den polska regeringen ”leker med elden”.

– Om EU-lagstiftningens suveränitet spricker slutar EU existera i sin nuvarande form, säger Asselborn enligt Reuters.

Kan minska bidrag

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders påpekar att EU:s rättssystem och dess förhållande till medlemsstaternas rättsväsende är en avgörande grundval i unionen.

Dahlgren förtydligar vilka verktyg EU har: det ena är att fortsätta en juridisk process via domstolar.

– Det andra är den så kallade villkorsmekanismen som gör det möjligt för unionen att inte betala ut EU-bidrag fullt ut till de länder som inte respekterar rättsstatens principer.

Hans Dahlgren konstaterar från sin horisont att stödet bland den polska befolkningen för EU är stort. Efter helgen ska han träffa Polens ansvarige minister i Warszawa.

– Då ska jag förklara hur vi ser på frågan, och lyssna till hur de ser på detta.