Radar · Migration

11 flyktingar på väg mot Storbritannien funna på yacht i Nederländerna

I slutet av september i år hade drygt 17 000 flyktingar anlänt till Storbritannien via Engelska kanalen.

Den nederländska militärpolisen Marechaussee har under den senaste tiden gjort flera tillslag mot fartyg som använts för människosmuggling. Vid flera tillfällen det senaste året har fransk, nederländsk och brittisk polis samarbetat för att slå hål på smugglarligor som verkar i vattnen mellan de tre länderna.

– Flera segelbåtar tillhörande människosmugglare har påträffats utanför den nederländska kusten på den senaste tiden. Därför ägnar vi extra mycket uppmärksamhet år detta och arbetar nära andra myndigheter, som tulltjänstemän och kustbevakningen, i hopp om att finna människosmugglare som korsar nederländska vatten, säger en talesperson för polisen Marechaussee till NL Times.

Enligt talespersonen har flera flyktingar försökt ta sig från eller via Nederländerna till Storbritannien den senaste tiden.

– Först såg vi framförallt människor som försökte klättra ombord på containerfartyg i IJmuiden, Hoek van Holland och i Europoort. Nu ser vi mer och mer flyktingar ombord på segelbåtar som tillhör smugglare, säger talespersonen till NL Times.

Den senaste incidenten som tidningen rapporterar om är 11 albanska medborgare som hittats ombord på en yacht i Nordsjön, nära staden Ouddorp, med siktet inställt på Storbritannien. Marechaussee tog sig ombord på båten under helgen som gick. Två ukrainska medborgare har gripits misstänkta för människosmuggling.

Nederländerna och Frankrike har länge varit en transitrutt för flyktingar och migranter som vill ta sig till Storbritannien. Men båtmigrationen via Engelska kanalen har ökat dramatiskt sedan i slutet av 2018. Smugglingen ser olika ut men sker oftast via små båtar av olika slag, flera olika nationaliteter är involverade i smugglingen. Sommaren 2020 spräckte franska, nederlänska och brittiska polisen efter gemensamma insatser en smugglarliga bestående av 12 personer, varav två greps i Nederländerna, sju i Frankrike och tre i Storbritannien. 12 båtar beslagtogs, 10 gummibåtar och motorer, 152 flytvästar, fordon, smycken, flera pass och 48 000 euro beslagtogs enligt Eurojust.

Enligt Eurojust tog smugglarna i genomsnitt 3000 euro per person. Både Eurojust och Europol arbetar sedan i juni 2020 I Nordsjön för att spräcka smugglarnätverk. Onlinetidningen Euractiv rapporterade även om att 23 personer gripits av franska och nederländska myndigheter i januari 2020, misstänkta för att ha smugglat 11 000 kurder över engelska kanalen. De ska ha betalat upp emot 7000 euro för resan – och smugglarna tjänade upp emot 70 miljoner euro, enligt Euractiv.

Läs också: