Radar · Utrikes

Västsahara: Ordkrig mellan Marockos kung och Polisario 

Ordkrig om omstridda Västsahara mellan Marocko och Front Polisario som kämpar för ett självständigt Västsahara har under de senaste dagarna eskalerat, rapporterar AFP.

Ordkriget mellan Marockos kung Mohamed VI och den västsahariska befrielserörelsen Front Polisario trappades i helgen upp. ”Marockos suveränitet över området kommer aldrig bli ett föremål för förhandling”, sa den marockanske kungen Mohamed VI, enligt AFP.

Det var i lördags som den marockanske kungen Mohamed VI i ett tv-sänt tal sa att ”I dag, liksom tidigare, kommer Marockansk suveränitet över Västsahara aldrig att förhandlas”.

Den Västsahariska befrielserörelsen Front Polisario svarade i igår, söndag, i ett skriftligt uttalande med att kalla kungens ord för ”påhitt och illusioner för att rättfärdiga Marockos arrogans och oförsonlighet” och att ett självständigt Västsahara är ett ”oåterkalleligt faktum som kungen inte kan ignorera”, enligt SPS.

Det sahariska folket kommer inte att avsluta sin kamp så länge som Marocko inte avslutar sin aggression och sin illegala ockupation av den sahariska republiken." – Front Polisario

Polisario har sedan länge krävt en FN-övervakad folkomröstning om självbestämmande för territoriet. Marocko som inte vill se någon folkomröstning och har istället erbjudit autonomi.

Front Polisario har i nästan 50 år slagits efter självständighet för Västsahara, men Marocko, som ockuperar cirka 80 procent av den tidigare spanska kolonin, hävdar att territoriet är en suverän del av kungariket.

I slutet av oktober uppmanade FN:s säkerhetsråd alla sidor att återuppta förhandlingarna om en lösning.

Spänningarna ökade i förra veckan mellan Marocko och Algeriet efter att Alger anklagat Marocko för att ha dödat tre algeriska medborgare på en ökenmotorväg genom ett Polisario-hållet område i Västsahara i en attack mot deras lastbilar.

Marockos kung Mohamed VI har den yttersta makten, och kan styra via dekret, även om landet har ett folkvalt parlament och formellt är en konstitutionell monarki
Marockos kung Mohamed VI har den yttersta makten, och kan styra via dekret, även om landet har ett folkvalt parlament och formellt är en konstitutionell monarki . Marockanska medier som yttrar sig kritiskt om till exempel Marockos roll i Västsahara riskerar att bli tvingade att upphöra att existera  Foto: Abdeljalil Bounhar.

Lär mer:
Läget i Västsahara kraftigt försämrat
USA erkänner Marockos annektering av Västsahara

Fakta: Västsahara

• Västsahara är ett område i Västafrika, längs med Atlantens kust, som gränsar till Marocko i norr och Mauretanien i sydost. Gränsen till Marocko går ungefär i höjd med Kanarieöarna.
• I Västsahara bor drygt 650 000 invånare. Huvudorten heter El-Aaiún.
• Området stod länge under Spaniens kontroll, som en del av kolonin Spanska Sahara. I samband med att Spanien drog sig tillbaka från området i mitten av 1970-talet tog Marocko, som gjort anspråk på det, den militära kontrollen. FN slog dock samtidigt fast att det västsahariska folket hade rätt till självbestämmande där.
• I Västsahara utropades också självständighet och rörelsen Polisario förde ett gerillakrig mot den marockanska militären. Det varade till 1991, då FN skickade fredsbevarande styrkor i insatsen Minurso och parterna kom överens om eldupphör. Detta har i stort sett gällt sedan dess och parterna skiljs åt av en fem kilometer bred, FN-bevakad buffertzon.

Källor: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin, AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV