Radar · Migration

Hundratals migranter trycker på vid gränsen

Här uppges det ha samlats hundratals migranter vid EU:s östra gräns.

Belarus organiserar just nu ett storskaligt migrantintrång vid EU-gränsen mot Polen, uppger myndigheter i Warszawa. Samtidigt ska 12 000 polska soldater ha stationerats i området. Nato dömer ut Belarus agerande som ”oacceptabelt”.

”Mycket oroande information från gränsen”, skriver den polske myndighetstalesmannen Stanislaw Zaryn. ”En stor grupp migranter har samlats”, uppger han, och tillägger: ”De kommer att försöka ta sig in i Polen en masse”.

Enligt de polska uppgifterna ”kontrolleras” människorna av ”beväpnade belarusier”. Polens försvarsminister uppger i en radiointervju att man har stationerat 12 000 soldater som ska skydda gränsen från intrång.

Även tidigare i år har EU-länder anklagat Belarus för att organisera människors flykt mot unionen. Bland andra polska gränsvakter har i gengäld anklagats för att bemöta migranterna väldigt brutalt.

Fler soldater

”Vi är beredda på alla tänkbara scenarier”, skriver polske inrikesministern Mariusz Kaminski i en tweet. Han lägger till att fler poliser och soldater har skickats till området.

Nato anser att det handlar om en militär-politisk ”hybridattack” och fördömer Belarus agerande som ”oacceptabelt”. En talesperson för försvarsalliansen säger att man står redo att bistå sina allierade för att ”upprätthålla säkerheten och tryggheten i området”

Videofilmer från det oppositionella belarusiska mediebolaget Nexta visar hundratals människor som bär på väskor och går längs med en väg. En av filmerna spelades in i Bruzgi, omkring en kilometer från den polska gränsövergången Kuznice. Polska myndigheter har också lagt upp en film på Twitter som visar grupper av personer som samlats på andra sidan gränsen sett från Polen.

Slår tillbaka anklagelser

Litauen flyttar nu soldater till gränsen mot Polen och Belarus, enligt landets inrikesminister. Migranter från Belarus har tidigare körts till gränsen mot Litauen. Regeringen diskuterar nu att utfärda undantagstillstånd vid gränsen mot Belarus, enligt inrikesminister Agne Bilotaite uppger Reuters.

Inom EU är uppfattningen att Belarus organiserar den här migrationen som en reaktion på sanktionerna mot Minsk för dess brutala nedslag på oppositionen i Belarus. President Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad Europas sista diktator, slår tillbaka de anklagelserna.

Flyktingar har i medier bekräftat att de tvingats mot EU av Belarus, men sedan lika bryskt tvingats tillbaka av EU:s gränsvakter.