Radar · Utrikes

Rättegång mot polis i fallet Floyd skjuts upp

Den tidigare polisen Derek Chauvin eskorteras av polis under ett polisförhör i september 2020.

Derek Chauvin satte sitt knä mot George Floyds hals under ett brutalt ingripande i USA. På måndagen skulle rättegången inledas mot den dråpåtalade ex-polisen. Men rättegången skjuts upp. Detta sedan åklagare velat lägga till ytterligare en åtalspunkt.

Den 46-årige George Floyd var obeväpnad när han i maj förra året greps misstänkt för att ha försökt att använda falska sedlar. I ett videoklipp från ingripandet i Minneapolis hörs den handfängslade Floyd upprepade gånger ropa att han inte kan andas. Efter över åtta minuter under Derek Chauvins knä tystnar han.

En privatbeställd obduktion har visat att Floyd dog av kvävning.

Derek Chauvin är åtalad på två dråpliknande punkter (second-degree murder och second-degree manslaughter), men nekar till brott. Nu ska fallet prövas i rätten, men domaren beslutade att skjuta fram rättegångsstarten till tidigast på tisdagen. Detta sedan åklagaren begärt att ytterligare en åtalspunkt, ”third-degree murder”, skulle läggas till.

Säkerheten inför rättegångsstarten, som inleds med arbetet att välja en jury, har förstärkts i Minneapolis. Tusentals poliser och soldater kommer att patrullera gatorna för att ha beredskap inför eventuella nya protester i samband med att strålkastaren återigen riktas mot det uppmärksammade fallet.

"Har inte blivit bättre"

Floyds våldsamma död utlöste chockvågor i världen och har fått många svarta amerikaner att vittna om rasism och polisövervåld i USA. En av dem är Jonathan Rollins, uppväxt i Florida men numera bosatt i Stockholm.

– De här händelserna av polisvåld visar hur livet i USA är för oss svarta och det har inte blivit bättre sedan i somras. Folk har all rätt att vara upprörda, säger han till TT.

Rollins är en av många som kommer att följa rättegången med stort intresse. Men det ser ut att bli en utdragen process. De kommande veckorna kommer en jury att utses innan rättegången drar i gång på allvar.

Potentiella medlemmar har fått kryssa sig igenom ett digert frågeformulär, bland annat om hur de ställer sig till Black Lives Matter-rörelsen, samt huruvida de sett något av filmklippen som visar ingripandet som ledde till Floyds död. Vissa straffrättsexperter har uttryckt farhågor om att juryn inte skulle ha några svarta medlemmar, något de tror skulle undergräva allmänhetens förtroende för processen.

Fler inför rätta

Domen mot Derek Chauvin väntas falla i april och i samband med det kan nya demonstrationer vara att vänta i USA.

– Döms han inte tappar jag helt tilltron till systemet, säger Jonathan Rollins, som anser att åtalspunkterna om dråp är allt för milda.

– Hade jag gjort vad han gjorde hade det säkert klassats som något mer allvarligt.

De tre poliser som höll fast Floyd medan Chauvin satte sitt knä på hans hals är åtalade för medhjälp. På grund av pandemin kommer deras fall att tas upp i rätten först i augusti.

Floyds morbror Selwyn Jones hoppas nu att rättvisa skipas. När han såg filmen visste han först inte vem den svarte mannen på marken var. Sedan ringde hans syster.

– Det kändes som om någon slet hjärtat ur bröstet på mig, säger han till AFP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV