Radar · Morgonkollen

Många migranter räddade utanför Kanarieöarna

Allt fler migranter försöker ta sig till Kanarieöarna.

Den spanska kustbevakningen uppger att man under helgen har räddat 107 migranter från båtar utanför Kanarieöarna. Hittills i år har antalet migranter som försöker ta sig till den spanska ögruppen mer än fördubblats.

I lördags plockades 56 migranter upp från två fartyg utanför öarna Teneriffa och Gran Canaria. Samtliga är män från länder söder om Saharaöknen.

I söndags räddades ytterligare 51 människor från en båt som påträffades utanför Gran Canaria. Två av migranterna är kvinnor.

Den kortaste rutten från den afrikanska kontinenten till de spanska öarna går från Marocko, men den omkring 100 kilometer långa sträckan är ökänd för sina starka vattenströmmar, dessutom är fartygen oftast överfulla och i dåligt skick.

Hittills i år har antalet migranter som kommit till Kanarieöarna mer än fördubblats jämfört med samma period förra året. I januari och februari tog Kanarieöarna emot 2 341 migranter, en uppgång med 112 procent jämfört samma månader i fjol, enligt siffror från det spanska inrikesdepartementet.

I fjol kom totalt drygt 23 000 migranter till Kanarieöarna, vilket var åtta gånger fler än de närmare 2 700 som anlände 2019.

Att allt fler migranter väljer att försöka ta sig till Kanarieöarna beror på en hårdare bevakning av den spanska sydkusten, vilket dramatiskt har minskat antalet migranter som korsar Medelhavet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV