Glöd · Debatt

Låt oss hylla de kurdiska kvinnliga soldaterna också! 

Kvinnliga kurdiska soldater från Irak.

DEBATT Idag den 8 mars, är en viktig dag där jag vill hylla och uppmärksamma kvinnokampen. En viktig dag för alla kvinnliga rörelser runt om i världen. På den internationella kvinnodagen, låt oss komma ihåg de kurdiska feministernas pågående kamp där dom ständigt kämpar för sina mänskliga rättigheter som kvinnor och där dom kämpar för att kunna synas och höras utan att bli påhoppade. Låt oss även minnas att de kurdiska kvinnornas sak även är vår. Låt oss hylla dom kurdiska kvinnorna som offrat sina liv för vårt samhälle. 

Så många unga kvinnliga soldater som mördats, så många som våldtagits, förtryckts och så många som varit tvungna att fly sina hem till fots för att besegra terroristorganisationen Daesh (IS) i flera års tid, så många kvinnliga soldater som hänsynslöst brutalt slås ned & blivit kallblodigt mördade. Låt oss minnas de kurdiska kvinnorna som stridit i ett långt, blodigt, och ytterst komplext krig med många aktörer som lett till miljoner flyktingar och nästan en halv miljon döda. 

Länge leve Kurdistans kvinnliga soldater som bekämpat IS i flera decennier. Dessa modiga kvinnor borde uppmärksammas som alla andra modiga kvinnor där ute. Låt oss hylla de kurdiska kvinnliga soldaterna som slåss för demokrati, religionsfrihet, feminism och jämlikhet. De försvarar sig själva, sina värderingar och andras mänskliga rättigheter för att skapa ett bättre samhälle i Kurdistan. 

Den kurdiska kvinnokampen är en del av en bred vänsterkamp mot förtryck och totalitarism i regionen. Det är de kurdiska kvinnorna som är hjältinnorna i kampen mot IS.

Striden mot Daesh (IS) är en kamp som pågår varje dag. I Kurdistan är det den 8 mars varje dag där så vi får aldrig glömma hur starka våra kvinnor är och hur mycket de har kämpat för oss. På den internationella kvinnodagen 2021 som är idag, 8 mars, låt oss komma ihåg de kurdiska feministerna. Låt oss komma ihåg dem som dog i kampen för ett bättre samhälle. Låt oss komma ihåg att de kurdiska kvinnornas kamp också är vår och att vi hyllar dem för deras fantastiska jobb för vårt globala samhälle mot en jämlikare och bättre värld. Vi kämpar för våra unga kurdiska tjejer och kvinnor också.