Glöd · Debatt

”Låt inte livet i haven tystna”

I dag, den åttonde juni, är det havens dag, och MP-politikerna Elisabeth Falkhaven och Maria Gardfjell uppmanar till en bättre förvaltning av ”planetens blå lungor”.

DEBATT Livet började en gång i haven och livet är beroende av friska hav. De täcker två tredjedelar av planetens yta och vartannat andetag vi tar kommer från syre producerat i haven.

Först under senare år har vi börjat förstå hur viktiga haven är också för klimatförändringarna. Haven har redan härbärgerat en tredjedel av människan utsläpp av koldioxid. De tar upp cirka 30 procent  av våra koldioxidutsläpp. Men koldioxiden gör haven surare och varmare – isarna smälter, havsströmmarna förändras. Vi måste vända denna farliga spiral.

Haven är hem för en ofantlig artrikedom på vår planet. De känns oändliga och opåverkbara men sanningen är en annan. Mer än hälften av havets fiskar och ryggradsdjur har redan fiskats upp av oss människor och 80 procent av alla bestånd är överfiskade eller maximalt fiskade, Dessutom fyller vi kontinuerligt på med både plastskräp och annat avfall i haven.
Insatserna för planetens blå lungor behöver drivas såväl på nationell, europeisk som internationell nivå.

Miljöpartiet vill lyfta två saker som måste förändras för att skapa friskare hav och starkare ekosystem: Överfisket måste upphöra, vi måste ha ett fiske som tar full hänsyn till ekosystemen i haven.

I Sverige måste det fördelningssystem vi har för fisket förändras i grunden. Att gemensamt förvalta våra hav är en ödesfråga för oss alla. I våra närmaste hav är strömmingen och torsken hotade på flera platser. Det fördelningssystem vi har i Sverige för att fördela vem som får fiska upp vad hur haven måste förändras omgående. I dag går den absolut största andelen fångad fisk till fiskmjöl. Till mat till minkar och andra djur. Låter det smart? Klokt och insiktsfullt?

Det är ett systemfel som leder till kollaps av fiskpopulationer, ekosystem och det kustnära fisket, som politiken inte tar tag i och som fiskaren får skulden för. Vi måste ha ett ekosystembaserat fiske där de som fiskar för humankonsumtion får företräde till den fisk som finns.

Vi har alltför länge agerat som om resurserna i haven vore oändliga. Så är inte fallet och nu måste vi agera för friska och väl fungerande ekosystem som vi är beroende av för att kunna hämta mat ur haven även framöver.

Vi i Miljöpartiet har i många år varit en röst för livet i haven och vi kommer att fortsätta driva på lokalt, nationellt och internationellt för att livet i haven inte ska tystna. För då tystnar även vi.