Krönikor

Förslaget om ”fri hyressättning” slår mot ekonomiskt svaga

I veckan presenterades utredningen om så kallad ”fri hyressättning” på nyproducerade lägenheter. Utredningen har gjorts på uppdrag av regeringen efter överenskommelsen i januariavtalet. Förslaget har skapat debatt, och det med rätta. För detta är inget annat än ett steg på vägen mot marknadshyror.

Den fria hyressättningen ska undergräva Hyresgästföreningens kraft att förhandla när det kommer till nyproducerade lägenheter genom att i lag skriva in att hyresvärden istället ska förhandla hyran direkt med den som vill flytta in. När hyran är satt får den liksom i dag bara höjas en gång per år, men som en spottloska i nyllet på alla socioekonomiskt svaga där ute tillåts hyran sänkas hur många gånger som helst på ett år. Som om någon hyresvärd frivilligt skulle sänka hyran när den redan förhandlats fram?

Att lägga hela ansvaret för hyresförhandling på varje enskild hyresgäst är inte rimligt. Det är knappast en nyhet att många absolut inte är bekväma med att förhandla om ekonomiska spörsmål och det ska dessutom finnas tid och energi att driva ärendet vidare om hyresvärden försöker ta ut ockerhyror. Om hyran för nyproducerat går upp en hel del finns heller inga garantier för att inte övrig bostadsmarknad så sakta börjar haka på. Dessutom finns kryphålen att lokaler som använts som till exempel kontor eller som genomgår en större renovering kan räknas som ”nya” och därmed få fri hyressättning.

Så som förslaget ser ut borgar det för att vi kommer se än fler så kallade renovräkningar. Det vill säga att hyresvärdar tvingar på hyresgästerna stora renoveringar av lägenheterna och sen chockhöjer hyran så att de som bor där tvingas flytta därifrån. I slutändan slår detta så klart hårdast mot unga som inte hunnit med något stort sparande, ensamstående, låginkomsttagare och sjukskrivna. För att inte tala om hur hårt det kommer slå mot kvinnor i våldsamma relationer som redan i dag har enorma problem att komma ur situationen på grund av svårigheterna att få en bostad. Ännu högre hyror kommer tvinga fast våldsutsatta i en farlig relation eftersom bostäder alltmer kommer kräva minst två heltidslöner för att ekonomin ska gå ihop.

Förslaget bör så klart även ses i ljuset av att en av huvudutredarna är av åsikten att en bostad som hyrs inte ska vara ett permanent hem. I Expressen Debatt skriver han som en i styrelsen för den nybildade organisationen Hyresgästförbundet att marknadshyror måste införas och har även uttalat åsikten att hyreskontrakt ska få vara max tio år.

Så även om detta första steg verkar harmlöst finns starka krafter som vill utöka det hela tills vi har en avreglerad bostadsmarknad med marknadshyror. Kolla situationen på Irland för exempel på hur det kan funka. Eller för all del, se på situationen i Finland, som trots att de är hälften av Sveriges befolkning har cirka åtta gånger så höga statliga utgifter för bostadsbidrag. ”Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen”… Blå tåget har aldrig haft mer rätt.

Jag glömde helt att det var nationaldag i helgen.

Alla antisemiter som tar chansen att sprida judehat så fort kritik mot Israel är på tapeten.