Radar · Utrikes

800 gripanden efter massiv polisoperation – 155 svenskar gripna

Europol presenterar en stor insats mot kriminella klockan 10.

Internationell polis har lyckats infiltrera ytterligare en krypterad telefontjänst – Anom. Information ska ha samlats in i en aldrig tidigare skådad omfattning: Polisen har fått tillgång till runt 20 miljoner meddelanden och över 800 personer ska ha frihetsberövats efter räder världen över.

Uppdaterad: 10.25

– Den här operationen är exceptionell sett till det globala resultatet, säger Jean-Philippe Lecouffe, Europols biträdande operationschef, på en pressträff.

Han inleder med att tacka alla involverade länder för gott samarbete. Internationellt polissamarbete är nödvändigt för att kunna angripa den organiserade brottsligheten, säger han.

Jean-Philippe Lecouffe berättar att Anom utvecklades av FBI. Efter det att Encrochat och Sky ECC hackats och tagits ner letade världen kriminella efter en ny krypterad telefontjänst.

– Anom fyllde det tomrummet, säger Jean-Philippe Lecouffe.

Operationen har involverat polis i 16 länder – däribland Sverige. På svensk mark skedde ett antal insatser under måndagsmorgonen med koppling till operationen.

Jean-Philippe Lecouffe säger att Anom använts av mer än 300 kriminella nätverk i över 100 länder. Polisen har fått tillgång till över 20 miljoner meddelanden och operationen har lett till mer än 800 frihetsberövanden världen över.

155 gripna i Sverige

I Sverige har hittills 155 personer frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar efter operationen.

”Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete”, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, i ett uttalande.

Alla sju polisregioner har deltagit.

Polisen säger sig ha kunnat förhindra ett tiotal planerade mord. Av de gripna bedömer polisen att flera är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden samt har varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av till exempel skjutningar.
MC-gäng

Redan innan Europols pressträff hade information om operationen kommit ut, bland annat från olika mediers avslöjanden och vid pressträffar med polis i Australien och Nya Zeeland.

Såväl maffianätverk som asiatiska brottssyndikat och kriminella mc-gäng ska ha övervakats när de diskuterade allt från narkotikaaffärer till mord.

Operationen beskrivs som ett mycket hårt slag mot den organiserade brottsligheten. Bara i Australien greps över 200 personer som tillhör kriminella nätverk under natten till tisdag. Över hundra vapen beslagtogs samtidigt, liksom nära sju ton droger.

I Nya Zeeland hölls en liknande presskonferens där det berättades om stora beslag av bland annat metamfetamin, skjutvapen och stora mängder kontanter.

Enligt Reece Kershaw, chef för den australiska federala polisen AFP, pratade de misstänkta öppet om brottslig aktivitet på Anom.

– Allt de pratar om är droger, våld, attacker mot varandra, oskyldiga människor som kommer att mördas, säger han vid presskonferensen.

Fyllde tomrummet

Enheterna kunde köpas på den svarta marknaden, men det krävdes en kod från en redan existerande användare för att få tillgång till tjänsten, skriver nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna fick ut telefonerna bland framstående personer i den undre världen, vilket hjälpte till att öka Anoms popularitet och gjorde att andra kriminella vågade lita på tjänsten.

Operationen ska ha möjliggjorts tack vare att amerikanska FBI tidigare lyckats knäcka två liknande telefontjänster – Phantom Secure samt Sky Global.

När dessa stängdes ner skapade det ett tomrum på den krypterade kommunikationsmarknaden – som FBI såg till att fylla med Anom, enligt Nya Zeelands polis.