Glöd · Ledare

Arbetslinjens piska tar aldrig semester

Sommaren är här på riktigt och denna vecka är fylld med skolavslutningar. Det innebär att vi nu även börjar gå in i den för många vuxna mest efterlängtade tiden, semestertiden. För i arbetslinjens förlovade land finns inget som är så eftertraktat som ledigheten. Kanske för att det till vardags är så syndigt både att vara och än mer att vilja vara ledig. Till vardags jobbar vi och gör rätt för oss. Gör vi inte det är vi misslyckade, då bör vi skämmas och staten gör allt de kan för att straffa oss.

Men på sommaren, då mäter vi istället framgång i ledighet. De närmaste månaderna kommer sociala medier svämma över med folk som vältrar sig i ledighet. Att på sommaren kunna ägna sig åt lättja är ett sätt att visa att vi tillhör de lyckade. Även om det nog får anses ge en än högre status att ha en ambitiös och flitig ledighet, att hinna bocka av så många ledighetsaktiviteter som möjligt.

Många äro dock de som inte är utvalda, som inte får möjlighet till ledighet. Är du sjukskriven får du inte vara så aktiv att du kan misstänkas kunna ta ett jobb. Är du arbetslös måste du söka jobb, gå på meningslösa kurser och åtgärder året om, även på sommaren. Och nåde dig om du lämnar landet. Är du student och inte har ett kapital på kontot behöver du ta sommarkurser eller sommarjobb för att ha en inkomst även över sommaren. Är du egenföretagare, gigjobbare eller timvikarie behöver du oftast ta alla jobb du får oavsett när de dyker upp. Och så vidare.

Så i arbetslinjens förlovade land är det arbete framför allt som gäller, året om. Arbetslinjens piska vinner oavsett årstid och väder, förutom över några utvalda som varje sommar får tävlar i att bli bäst på vara lediga. Borde vi inte kunna bättre?

Glad sommar!

Radar · Basinkomst

Arbetstidsförkortning vände negativ trend på ortopeden

Ortopeden på Sankt Görans sjukhus har länge haft problem med bemanningen vilket har lösts med inhyrd personal. När sjuksköterskorna fick chansen att jobba 80 procent med heltidslön blev det fullbemannat på bara några månader, skriver Vårdfokus.

Det var när sjukhuset lyssnade på sjuksköterskornas förslag om arbetstidsförkortning som bemanningen kunde lösas bättre. Foto: Terje Pedersen/TT

Efter pandemin kämpade Sankt Görans sjukhus med personalflykt som ledde till att majoriteten av sjuksköterskorna på ortopedklinikens vårdavdelningar var från bemanningsbolag. Det gjorde att kostnaderna ökade och det blev svårare att upprätthålla rutiner. Men när ortopeden lockade med arbetstidsförkortning fick de många fler sökanden. 

Idén till arbetstidsmodellen där sjuksköterskorna jobbar 80 procent med heltidslön (vilket i praktiken innebär en extra ledig dag i veckan), kom delvis från sjuksköterskegruppen. Upplägget innebär att det behövs lite fler sjuksköterskor men är trots det avsevärt billigare än hyrpersonal. Det ekonomiska argumentet fick sjukhusledningen att godkänna ett tvåårigt pilotprojekt, med start under hösten 2023, skriver Vårdfokus.

Nu hoppas ortopeden att sjukskrivningar ska minska och att såväl vårdkvalitet som produktivitet går upp när personalen får bättre återhämtning.

– Jag får en helt annan livsbalans och återhämtning. Jag orkar mer när jag är på jobbet, jag kan ge bättre vård, säger sjuksköterskan Nasrin Soltani vid ortopeden.

Radar · Arbetskritik

Rekordmånga arbetsplatsolyckor inom solcellsbranschen

Billigare solceller – då får arbetarna betala med ökad risk för sina liv. Antalet olyckor i solcellsbranschen skjuter i höjden och oseriösa företag vinner anbud genom att strunta i kraven, skriver Byggnadsarbetaren.

Flest arbetsplatsolyckor någonsin inom solcellsbranschen, rapporterar Byggnadsarbetaren.

Solcellsbranschen är enligt många en viktigt del i den ”gröna omställningen” och branschen går mot ännu ett rekordår – med över 100 000 installationer uppskattar Svensk solenergi. Under 2023, under 2022 installerades 55 000 solcellsanläggningar.

Även arbetsplatsolyckorna väntas slå rekord, skriver Byggnadsarbetaren, och hänvisar till statistik från Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket som visar att arbetsplatsolyckorna ökat från 5 till 2020 anmälda olyckor till 94 bara hittills i år 2023.

Anmälda arbetsplatsolyckor i solcellsbranschen
• 2020: 5
• 2021: 36
• 2022: 83
• 2023: 94
• Totalt: 218

Billigare solceller – ökad risk för olyckor

Enligt branschorganisationen Svensk solenergi kan en offert som exkluderar skydd, som byggställningar och fallskydd, bli cirka 30 procent billigare.

– Vi har inga konkreta belägg, men vi har fått rapporter om att vissa oseriösa aktörer på marknaden arbetar systematisk på det här sättet. Det vi gör är att se till att våra medlemmar inte gör det, säger Ludvig Bydén, verksamhetsutvecklare på Svensk solenergi, till Byggnadsarbetaren.

Det mest akuta är fallriskerna för man brister i fallskydd på bygge efter bygge. I mångt och mycket handlar det om okunskap. Sedan har vi stora ergonomiska risker. I många fall hantlangar man upp stora moduler, utan minsta hjälpmedel.”

Emil Gustafsson, arbetsmiljöinspektör i tidningen Byggnadsarbetaren.

Uppdatering: Ett korrfel i ingressen har rättats till.