Radar · Utrikes

Sydafrikas expresident nu bakom lås och bom

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma.

Jacob Zuma har kallats för teflonpresidenten på grund av sin förmåga att undkomma rättvisan. Men nu tycks den sydafrikanske exledarens juridiska kamp ha nått vägs ände.

En kolonn med bilar lämnade Zumas hem på onsdagskvällen, runt 40 minuter innan den tidsfrist som getts honom löpte ut. Strax efter midnatt natten till torsdagen checkade han sedan in på Estcourt-fängelset nordväst om Durban, enligt polisens presstalesperson Lirandzu Themba.

Tidigare på onsdagen uppgav expresidentens egna stiftelse att han var på väg att överlämna sig till polisen.

”Notera att president Zuma har beslutat att följa arresteringsordern. Han är på väg att överlämna sig till en kriminalvårdsanläggning i KZN (provinsen Kwazulu-Natal)”, skrev stiftelse på Twitter.

Anhängare protesterade

Enligt Zumas familj ska beslutet att slutligen överlämna sig till rättvisan ha tagits på grund av oro över de hundratals demonstranter som samlats utanför hans hem, skriver sydafrikanska Times Live. Anhängare till expresidenten har lovat att forma en mänsklig sköld för att hindra polisen från att gripa honom.

– Jag är helt förstörd, säger Zumas äldre bror Khanya efter överlämnandet, enligt tidningen.

I förra veckan dömdes 79-årige Zuma av landets författningsdomstol till 15 månaders fängelse för domstolstrots, sedan han vägrat att framträda inför den kommission som utreder korruptionsanklagelser mot honom. Enligt bedömare har processen mot Zuma stor betydelse för efterträdaren Cyril Ramaphosas kamp att vända landets negativa utveckling. Fängslandet av Zuma beskrivs också som ett stolt ögonblick för den sydafrikanska demokratin – ett bevis på att inte ens en expresident står ovan lagen.

Jacob Zuma talar till sin anhängare utanför sitt hem i Nkandla i provinsen Kwazulu-Natal den 4 juli
Jacob Zuma talar till sin anhängare utanför sitt hem i Nkandla i provinsen Kwazulu-Natal den 4 juli. Foto: Shiraaz Mohamed/AP/TT

Svenska plan

Åtalspunkterna mot Jacob Zuma handlar om korruption, pengatvätt och utpressning i samband med en stor vapenaffär – däribland köp av 28 svenska Gripen-plan – på 1990-talet.

Det var Zuma själv som tillsatte kommissionen med syfte att gå till botten med mutkulturen i Sydafrikas statsapparat. Men när han själv blev föremål för utfrågningar ställde han bara upp för förhör en enda gång, i juli 2019. Sedan dess har han hållit sig borta och presenterat en rad bortförklaringar till frånvaron.

Korruptionsanklagelserna till trots har Zuma en hängiven supporterskara i Sydafrika, framför allt på grund av hans idoga kamp mot apartheidregimen. 1963 dömdes han till tio års fängelse på Robben Island, ett straff som avtjänades tillsammans med bland andra partikamraten och frihetskämpen Nelson Mandela.

Fakta: Anklagelserna mot Jacob Zuma

• Åtalet mot Jacob Zuma omfattar 16 punkter om bedrägeri, svindleri och penningtvätt i samband med en uppgörelse om att köpa utrustning till den sydafrikanska militären under 1990-talet. Zuma anklagas bland annat för att ha tagit mutor från den franska vapentillverkaren Thales.
• Anklagelserna kom först fram år 2005, men fallet lades ned 2009, kort innan han blev president. Fallet togs sedan upp igen 2016.
• Zuma tvingades bort från presidentposten 2018 av regeringspartiet ANC, med anledning av korruptionsavslöjanden och dalande opinionssiffror. Den korruptionsskandalen hade koppling till den mäktiga affärsfamiljen Gupta, som fått lukrativa statliga kontakt och närmast fritt ska ha kunnat besluta om tillsättningar av ministrar och höga tjänstemän. 79-åringen anklagas för att ha möjliggjort plundring av statskassan under sina nästan nio år vid makten, mellan 2009 och 2018.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV