Radar · Politik

Österrike antar kontroversiell lag mot terror

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, till höger, krävde nya terrorlagar efter dådet i november förra året.

I kölvattnet av det islamistiska terrordådet i Wien i november förra året, då fyra människor dödades av en IS-anhängare, har en ny lag som ska stävja terrorism antagits av Österrikes nationalförsamling.

Domare, organisationer för mänskliga rättigheter och oppositionen till landets konservativa styre har kritiserat lagförslaget som godkändes på onsdagen. Personer som dömts för terrorrelaterade brott ska enligt den nya lagen övervakas med hjälp av fotbojor, även efter att de avtjänat sina straff. Kritik har också riktats mot att brott med religiösa motiv särskiljs med den nya lagen.

– Att framhäva religiösa motiv till ett brott är som bäst onödigt, men också oroväckande från ett rättighetsperspektiv, säger Sabine Matejka, ordförande för Österrikes domarförening.

Efter dådet i november kritiserades Österrikes inrikesdepartement kraftigt för att man inte övervakat gärningsmannen, trots att det varnats om att mannen varit i kontakt med radikala islamister i grannländer. Grunderna till den nya lagen utformades av den konservativa förbundskanslern Sebastian Kurz strax efter att dådet ägt rum.

Lagen innebär särskild bevakning av muslimska verksamheter. Alla imamer ska till exempel registerföras, vilket föranlett till kritik från även kristna ledare.

– Det är även alarmerande att andra motiv, till exempel rasism, inte belyses, säger Matejka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV