Radar · Miljö

Fridays for future kritiserar WWF för brott mot ursprungsbefolkningar

I jakten på tjuvjägare har vissa grupper av parkväktare terroriserat lokalbefolkningen i Afrika och i Sydostasien, menar en rapport från Buzzfeed.

Världsnaturfonden har tidigare fått fördömanden för hur vissa av dess samarbetsprojekt bryter mot mänskliga rättigheter och tar land från ursprungsbefolkningar vid skapande av naturvårdsreservat. Nu får organisationen även kritik från Fridays for future på Twitter

I ett meddelande på Twitter skriver Fridays for future (FFF) att: “WWF samarbetar med de mest nedsmutsande företagen i världen, som med våld fördriver ursprungsfolk från deras förfäders markområden – lokala samfund måste stå i centrum vid skapande av reservat”.

Fridays for future riktar skarp kritik mot WWF på Twitter
Fridays for future riktar skarp kritik mot WWF på Twitter. Foto: Skärmdump

Tweeten hänvisar till de uppgifter som publicerades i en rapport från det amerikanska mediebolaget Buzzfeed förra året, som visade på omfattande övergrepp på ursprungsbefolkningar och människor i områden där välgörenhetsorganisationen WWF också varit aktiva.

Bland annat anklagades WWF för att att understödja och skapa paramilitära grupper som ska ha gjort räder mot byar. Människor i områdena ska ha blivit piskade, slagna och mördade av WWF-stödda parkvakter. Våldet ska ha utförts när parkväktarna sökte efter tjuvjägare, enligt Buzzfeeds rapport.

Uppgifterna ledde till skarpa reaktioner. Bland annat drog EU in sitt ekonomiska bistånd till ett WWF-projekt i Kongo, efter att flera undersökningar visat på hur ursprungsbefolkningen utsatts för grova övergrepp som tortyr, mord och våldtäkter.

Ett av de områden där befolkningen utsatts för övergrepp är nationalparken Boumba bek i Kamerun. Där har WWF Sverige drivit olika projekt med ekonomiskt bistånd från Sida.

WWF Sveriges dåvarande generalsekreterare Håkan Wirtén svarade på kritiken i ett mailutskick att organisationen brustit i sin transparens mot sina givare och att “det inte finns några anklagelser om att WWF-personal varit involverad i övergrepp”, rapporterar tidningen Omvärlden. WWF ska också ha tillsatt en utredning.

Under hashtagen #WTFWWF uppmanar Fridays for future en rad kändisar att ta ställning mot WWF för dess greenwashing av miljöförstöring
Under hashtagen #WTFWWF uppmanar Fridays for future en rad kändisar att ta ställning mot WWF för dess greenwashing av miljöförstöring. Foto: Skärmdump

"WWF styrs av företagsledare"

FFF skriver i en annan tweet att WWF styrs av företagsledare samt investerar och bistår ekonomiskt fossila bränsle-projekt. FFF menar också att WWF hjälper till vid troféjakt på vilda djur och “gröntvättar” storskalig miljöförstöring.

I tweeten finns också en länk till ungdomsorganisationen WTFWWF (what the fuck WWF) som driver på för att låta ursprungsbefolkningarna och de lokala samhällena stå i centrum vid bildande av naturreservat på deras områden.

Vill ha dialog

WWF Sverige vill inte ge en intervju men svarar i ett mejl till Syre att den kommer att ”bjuda in Fridays for future till en dialog där de får precisera sin kritik och vi får förklara hur vi jobbar”.

– Vi anser att såväl Fridays for future som WWF har viktiga roller i miljöarbetet, skriver Peter Westman tillförordnad generalsekreterare.