Radar · Integritet

Avslöjande om övervakning i Danmark skapar debatt

Informationen om positioner och rörelser kommer från appar i mobiltelefonerna.

Nu har TV2 Danmark kartlagt rörelsemönster hos drygt 60 000 danskar genom deras mobiltelefoners positioneringsdata. Men möjligheten till den här typen av övervakning möter kritik från danska Datatilsynet, experter och politiker.

TV2 Danmark köpte och bad analysföretaget Kaas och Mulvad granska data om 60 673 danska mobiltelefoners rörelser. Datamängden innehöll inte namn och telefonnummer, men med hjälp av rörelserna går det att räkna ut vem mobilen tillhör, rapporterar TV2 Danmark.

De mobiltelefoner som spårades tillhör anställda inom polis, militär och kriminalvård.

John Foley, tidigare analytiker på den danska militära underrättelsetjänsten FE, Forsvarets Efterretningstjeneste, säger att många anställda inte vill bli spårade.

– Detta är minst sagt lite läskigt. Ett antal anställda i FE, polisen och Försvarsmakten skulle få frossa över detta. De som vill leva lite i hemlighet eller som har nyckeluppgifter av nationellt intresse vill inte bli tittade över axeln, säger John Foley till Ny teknik.

Enligt brittiska Huq Industries, som har samlat in samt sålt informationen, har företaget inte brutit mot gällande regler och kunder förbjuds att försöka identifiera individer, enligt TV2.

Men den danska dataskyddsbyrån är tveksam till om datainsamlingen och -försäljningen är laglig.

– I vilket fall som helst är det inte anonyma uppgifter som företaget säljer. Och jag kan väl tvivla på om de har nödvändiga samtycken från alla 60 000 danska mobilägare för att samla in och sälja sina data, säger Allan Frank, IT-säkerhetsspecialist på Datatilsynet.

Niels Flemming Hansen, ordföranden för försvarskommittén i Folketinget, säger att det är upprörande att det går att spåra danskar på det här sättet och han vill stoppa spårningen av statsanställda i vissa utsatta jobb.

– Min utgångspunkt är att detta är skit, rent ut sagt, säger han till TV2.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV