Radar · Morgonkollen

Tumult när Ghanas president skulle sväras in

Handgemäng och kalabalik uppstod i Ghanas parlament när president Nana Akufo-Addo skulle sväras in för en ny mandatperiod.

Ett omtvistat valresultat, våldsamma duster i parlamentet och soldater som återställer ordningen – i ett land som annars lyfts fram som en demokratisk förebild.

Handgemäng uppstod i det ghananska parlamentet, bara några timmar innan president Nana Akufo-Addo skulle sväras in för sin andra mandatperiod. Akufo-Addo vann valet den 7 december med 51,6 procent av rösterna, vilket ifrågasatts av rivalen John Mahama och hans anhängare.

Det var under en omröstning om vem som skulle bli talman som en ledamot från Akufo-Addos parti av okänd anledning slet åt sig en bunt röstsedlar, eller själva valurnan. Slagsmålet som följde varade i flera timmars tid innan ett 20-tal soldater gick in i kammaren och fick stopp på tumultet.

– Det var en total kollaps av lag och ordning, säger den oppositionelle parlamentarikern Kwame Twumasi Ampofo till AFP.

Maktpartierna som Nana Akufo-Addo och John Mahama företräder har växlat vid makten sedan 1992. Ghana har en stark tradition av trygga maktskiften, i tvär kontrast till sin västafrikanska omgivning.

Omvärldens observatörer betraktar också valet i december som rättvist. Partierna fick exakt lika många parlamentsmandat, då ett gick till en partilös kandidat.

Under torsdagen fick 76-årige Akufo-Addo till slut svära eden på nytt och sedan mana till enighet i ett installationstal:

– Jag är övertygad om att vi kommer att vägledas av nationens yttersta intressen och att vi kommer att värna förvaltningen av statens angelägenheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV