Radar · Utrikes

Nytt dystert virusrekord i Storbritannien

En kvinna går över Westminster Bridge under fredagen, samma dag som nya regler för resenärer till England meddelas.

Ytterligare 1 325 personer har avlidit i Storbritannien efter att ha testats positiva för covid-19. Det är det högsta dödstalet som offentliggjorts under ett och samma dygn sedan pandemins början. Över 68 000 nya fall av smittan registrerades också på fredagen.

Från och med nästa vecka måste resande till England visa upp ett negativt covidtest som är högst tre dygn gammalt.

Regeln gäller alla som kommer med båt, flygplan eller tåg. De ska visa upp testresultatet för transportföretaget före avresa. Vid ankomst till England kommer stickprover att göras, meddelar det brittiska transportdepartementet.

De resenärer som inte följer den nya regeln riskerar böter på 500 brittiska pund, motsvarande drygt 5 500 kronor.

Testkravet är den senaste i raden av åtgärder som införs för att bromsa spridningen av muterade virusvarianter. Sedan i tisdags befinner sig riksdelen England i en nedstängning liknande den som rådde i våras.

Även i fortsättningen gäller för de flesta inresande tio dagars karantän vid ankomst till landet, även med ett negativt testresultat.

Kan utvidgas

Transportminister Grant Shapps säger till Sky News att den nya bestämmelsen kan komma att utvidgas till hela Storbritannien från nästa vecka. Skottlands regering har redan sagt att den kommer att införa regeln ”så snart det är praktiskt möjligt”.

– Vi gör det här nu eftersom det finns varianter som vi är väldigt angelägna om att hålla utanför landet, som den sydafrikanska varianten, säger Grant Shapps.

Under förra veckan hade fler än 1,1 miljoner människor i Storbritannien covid-19. I London, som är hårt drabbat, bar var trettionde invånare på smittan, uppger den brittiska statistikmyndigheten Office for National Statistics (ONS).

Förutom London är även östra England och landets sydöstra delar hårt drabbade av den nya mutationen av viruset som hittades i Storbritannien i december. Det muterade viruset är enligt brittiska myndigheter mellan 50 och 70 procent mer smittsamt än det ursprungliga viruset.

Det råder också oro kring en annan muterad variant av viruset som upptäcktes i Sydafrika.

Grant Shapps riktar nu särskild uppmärksamhet mot den variant som hittats i Sydafrika, och som han inte vill få in i landet.

– Den här sydafrikanska varianten, den är ett stort bekymmer för forskarna, säger han till LBC radio.

Lovande tester

Vaccintillverkarna arbetar i nuläget hårt med att försöka få svar på frågan om hur effektivt vaccin fungerar på de muterade varianterna. Pfizer och Biontechs har meddelat att deras vaccin enligt laboratorietester ser ut att fungera mot de nya varianterna. Studien har ännu inte granskats av experter.

Världshälsoorganisationens (WHO) vaccinchef Kate O’Brien säger att det inte är troligt att vaccinerna kommer att ha en annorlunda effekt på de muterade virusen än på den först kända varianten.

Sedan pandemins början har nästan 80 000 personer med covid-19 avlidit i Storbritannien, som har omkring 66,6 miljoner invånare.

Fakta: Testkrav för resande till England

Alla resenärer från andra länder, även brittiska medborgare, ska visa upp ett negativt coronatest som gjorts tidigast 72 timmar före avfärd.

Passagerare som inte följer reglerna om att testa sig före avfärd kan få böta 500 brittiska pund.

Alla ankommande måste isolera sig i 10 dagar, även vid negativt testresultat. Personer kommer från länder som regeringen anser vara tillräckligt säkra undantas från regeln.

Alla passagerare måste fortfarande fylla i uppgifter om var de kan nås och följa landets coronarestriktioner.
Källa: gov.uk

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV