Radar · Morgonkollen

Fler avhopp efter stormningen av Kapitolium

Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany läste upp ett uttalande från presidenten och lämnade sedan pressrummet utan att svara på frågor.

Ytterligare en topprepublikan avgår efter onsdagens våldsamheter vid Kapitolium i Washington DC – utbildningsminister Betsy DeVos. Och enligt senatens majoritetsledare Mitch McConnell har senatens högste säkerhetsansvarige, Michael Stenger, lämnat in sin avskedsansökan.

Amerikanska medier rapporterar att kongresspolisens chef Steven Sund kommer att avgå den 16 januari med anledning av händelserna vid Kapitolium. Representanthusets talman Nancy Pelosi har krävt Sunds avgång då Kapitoliums säkerhetsstyrkor inte lyckades hindra Trump-anhängare från att storma parlamentsbyggnaden.

Tidigare har transportminister Elaine Chao meddelat att hon avgår på grund av händelserna i onsdags.

Minst fyra döda

CNN rapporterar att en kongresspolis har avlidit efter onsdagens upplopp vid Kapitolium. Något som dementeras av kongresspolisen. Däremot uppger man att flera poliser skadades under onsdagen och att några av dem vårdas på sjukhus.

I samband med stormningen sköts en 35-årig kvinna till döds av kongresspolisen inne i Kapitolium. Kvinnan rapporteras ha försökt tränga sig förbi en dörr som hade barrikaderats av beväpnade poliser på andra sidan.

Ytterligare tre personer avled i onsdags i samband med de urartade protesterna. Polisen gör gällande att det i de fallen fanns medicinska orsaker.

"Förkastligt och oetiskt"

Under torsdagen sade USA:s president Donald Trump via Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany att han fördömer händelserna i Washington DC.

– Låt mig klargöra att våldet som vi såg i går vid Kapitolium var fruktansvärt, förkastligt och oetiskt mot amerikanska värderingar. Vi fördömer det, presidenten och regeringen, på starkast möjliga sätt, sade McEnany.

Hon fortsatte med att säga att de som brutit mot lagen bör straffas och lämnade sedan pressmötet utan att svara på frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV