Radar · Utrikes

Europas Trump-vänner vacklar efter våldet

Trump-anhängare och polis i våldsam dragkamp under oroligheterna vid kongressen i Washington.

Våldsamheterna i Washington DC ger kalla fötter åt Donald Trumps vänner i Europa. ”Trump är inte lämplig som president efter det som skett”, anser Fremskrittspartiet i Norge.

Trump-anhängarnas våldsamma intåg i USA:s kongress i onsdags har fördömts av otaliga stats- och regeringschefer över hela världen.

– Ytterst oacceptabelt. De demokratiska reglerna för maktskiftet måste respekteras, säger António Costa, premiärminister i EU:s ordförandeland Portugal på en webbhållen pressträff med TT och nyhetsmedier i Bryssel.

Costas åsikt delas av merparten av EU:s politiska ledare, som i flera år suckat tungt och bedrövat över Trumps politik och agerande.

Chockad Wilders

Nu är det dock även många Trump-anhängare som suckar.

”Folket tar tillbaka sitt land”, jublade nederländske högerpopulisten Geert Wilders efter Trumps valseger 2016. Nu låter det annorlunda.

”Chockerande bilder från Washington. Resultaten av demokratiska val måste alltid respekteras oavsett om man vinner eller förlorar”, twittrar Wilders, som uppenbarligen inte vill förknippas med Trump inför det val som väntar i Nederländerna i mitten av mars.

"Inte lämplig"

Franska Marine Le Pen och brittiske Nigel Farage är andra som fördömer våldsamheterna.

I Norge säger Fremskrittspartiets biträdande partiledare Sylvi Listhaug till NRK att vicepresident Mike Pence nu borde ta över i USA.

– Trump är inte lämplig som president efter det som skett, säger Listhaug, vars parti annars flitigt stöttat Trump och bland annat nominerat honom till Nobels fredspris upprepade gånger.

Nedtonad retorik?

2016 var ett stort år för Europas populister och EU-skeptiker med Storbritanniens folkomröstning om att lämna EU och Trumps seger i USA-valet.

Året därpå gav ändå en baksmälla för bland andra Le Pen och Wilders, då Trump-liknande utspel och EU-kritik inte gav de valsegrar som de hoppades på.

Resultatet blev att flera av populistpartierna tonade ned sitt EU-motstånd och hellre talade om förändringar än utträde för att anpassa sig till väljarna.

Frågan är nu om våldsamheterna i Washington också kan leda till en nedtoning av den hårda retoriken.

"Har vänt blad"

Inom EU finns samtidigt en tydlig önskan om att bara få lägga Trump-åren bakom sig och titta framåt i stället.

– Herr Trump är redan passé. Han har vänt blad och vi väntar nu på att president Biden ska ta över den 20 januari, säger Portugals António Costa.

Liknande ord hörs från hans utrikesminister Augusto Santos Silva.

– Vi har levt igenom en väldigt svår tid under Trump. Vi har behandlats som motståndare snarare än allierade, Nato har ifrågasatts och vi har inte haft USA vid vår sida i flera internationella frågor. Nu vill vi alla slippa de spänningar som funnits under fyra år, säger utrikesministern till EU-korrespondenterna i Bryssel.

Fakta: Trump-vännerna om våldet

Här är några kommentarer till våldsamheterna i Washington från annars Trump-vänliga politiker i Europa.
”Att storma Capitol Hill är fel. Demonstranterna måste iväg”, skriver Nigel Farage från Reformera Storbritannien (tidigare Brexitpartiet) på Twitter.
– I en demokrati har man rätt att protestera och demonstrera, men fredligt. Allt våld i syfte att stoppa den demokratiska processen är oacceptabelt och jag är väldigt chockad av bilderna, säger Marine Le Pen från Nationell samling (tidigare Nationella fronten) i fransk tv.
”Fredliga protester ingår i demokratin, men våld och dödshot – från vänster eller höger – är ALLTID fel”, skriver Sloveniens premiärminister Janez Jansa på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV