Radar · Utrikes

Europas Trump-vänner vacklar efter våldet

Trump-anhängare och polis i våldsam dragkamp under oroligheterna vid kongressen i Washington.

Våldsamheterna i Washington DC ger kalla fötter åt Donald Trumps vänner i Europa. ”Trump är inte lämplig som president efter det som skett”, anser Fremskrittspartiet i Norge.

Trump-anhängarnas våldsamma intåg i USA:s kongress i onsdags har fördömts av otaliga stats- och regeringschefer över hela världen.

– Ytterst oacceptabelt. De demokratiska reglerna för maktskiftet måste respekteras, säger António Costa, premiärminister i EU:s ordförandeland Portugal på en webbhållen pressträff med TT och nyhetsmedier i Bryssel.

Costas åsikt delas av merparten av EU:s politiska ledare, som i flera år suckat tungt och bedrövat över Trumps politik och agerande.

Chockad Wilders

Nu är det dock även många Trump-anhängare som suckar.

”Folket tar tillbaka sitt land”, jublade nederländske högerpopulisten Geert Wilders efter Trumps valseger 2016. Nu låter det annorlunda.

”Chockerande bilder från Washington. Resultaten av demokratiska val måste alltid respekteras oavsett om man vinner eller förlorar”, twittrar Wilders, som uppenbarligen inte vill förknippas med Trump inför det val som väntar i Nederländerna i mitten av mars.

"Inte lämplig"

Franska Marine Le Pen och brittiske Nigel Farage är andra som fördömer våldsamheterna.

I Norge säger Fremskrittspartiets biträdande partiledare Sylvi Listhaug till NRK att vicepresident Mike Pence nu borde ta över i USA.

– Trump är inte lämplig som president efter det som skett, säger Listhaug, vars parti annars flitigt stöttat Trump och bland annat nominerat honom till Nobels fredspris upprepade gånger.

Nedtonad retorik?

2016 var ett stort år för Europas populister och EU-skeptiker med Storbritanniens folkomröstning om att lämna EU och Trumps seger i USA-valet.

Året därpå gav ändå en baksmälla för bland andra Le Pen och Wilders, då Trump-liknande utspel och EU-kritik inte gav de valsegrar som de hoppades på.

Resultatet blev att flera av populistpartierna tonade ned sitt EU-motstånd och hellre talade om förändringar än utträde för att anpassa sig till väljarna.

Frågan är nu om våldsamheterna i Washington också kan leda till en nedtoning av den hårda retoriken.

"Har vänt blad"

Inom EU finns samtidigt en tydlig önskan om att bara få lägga Trump-åren bakom sig och titta framåt i stället.

– Herr Trump är redan passé. Han har vänt blad och vi väntar nu på att president Biden ska ta över den 20 januari, säger Portugals António Costa.

Liknande ord hörs från hans utrikesminister Augusto Santos Silva.

– Vi har levt igenom en väldigt svår tid under Trump. Vi har behandlats som motståndare snarare än allierade, Nato har ifrågasatts och vi har inte haft USA vid vår sida i flera internationella frågor. Nu vill vi alla slippa de spänningar som funnits under fyra år, säger utrikesministern till EU-korrespondenterna i Bryssel.

Fakta: Trump-vännerna om våldet

Här är några kommentarer till våldsamheterna i Washington från annars Trump-vänliga politiker i Europa.
”Att storma Capitol Hill är fel. Demonstranterna måste iväg”, skriver Nigel Farage från Reformera Storbritannien (tidigare Brexitpartiet) på Twitter.
– I en demokrati har man rätt att protestera och demonstrera, men fredligt. Allt våld i syfte att stoppa den demokratiska processen är oacceptabelt och jag är väldigt chockad av bilderna, säger Marine Le Pen från Nationell samling (tidigare Nationella fronten) i fransk tv.
”Fredliga protester ingår i demokratin, men våld och dödshot – från vänster eller höger – är ALLTID fel”, skriver Sloveniens premiärminister Janez Jansa på Twitter.

Radar

Sju män brända till döds i Sydafrika

Polisen i Sydafrika har inlett en mordutredning och satt in extra bevakning efter att sju förkolnade kroppar hittats i en av landets mest våldsamma kåkstäder Diepsloot, norr om Johannesburg.

Det första larmet som rörde två brända kroppar kom in till polisen på fredagskvällen. På lördagsmorgonen hittades ytterligare fem kroppar på en hög tegelstenar i ett öde område i närheten. De döda var fem män, alla i 20-årsåldern, som enligt uppgift ska ha bundits och bränts till döds.

– En preliminär undersökning tyder på att offren i båda incidenterna överfölls och brändes av mobben, säger polisens talesperson Mavela Masondo till AFP.

Enligt polisen har inget motiv för morden ännu kunnat bekräftas.

I kåkstaden Diepsloot, med över 350 000 invånare, är antalet mord och våldtäkter högt. Sett till hela landet skedde i genomsnitt 68 mord om dagen i Sydafrika under årets andra kvartal, en ökning med nästan 20 procent jämfört med samma period 2019.

Radar

Tre häktas för mord på svensk kvinna i Kosovo

Tre män häktas misstänkta för mordet på en svensk kvinna i Kosovo, rapporterar P4 Väst. En av de häktade är kvinnans make, som misstänks ha beställt mordet.

Det var på onsdagskvällen som kvinnan, som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Bohuslän, sköts ihjäl i Kosovos huvudstad Pristina. Hon satt i en bil tillsammans med sin make och två barn när hon utsattes för vad som misstänks vara ett iscensatt rån.

Kvinnan dödades medan maken flydde från platsen tillsammans med parets två barn.

Enligt kosovanska medier misstänks kvinnans make ha beställt mordet på sin fru och betalat 15 000 euro till två andra män före mordet och ytterligare 15 000 efter att brottet fullbordats.

Alla tre greps i helgen och häktades på söndagen vid en domstol i Pristina, rapporterar P4 Väst med hänvisning till lokala medier.

Polisen i Pristina ska ha beslagtagit en pistol med 19 kulor och bilen som användes under rånmordet.

Radar

UD: Svenskar har fått lämna Gaza under helgen

Efter att ha varit stängd för utländska medborgare under vapenvilan öppnade gränsen vid Rafah igen på lördagen. Knappt 30 svenskar lämnade då Gaza för Egypten, uppger UD för TT.

Hittills har totalt cirka 450 svenskar passerat gränsövergången vid Rafah. UD hoppas att fler svenskar som har getts tillstånd kommer att kunna lämna Gaza under söndagen.

”Vi förväntar oss att fler svenskar kommer att ges möjlighet att lämna men UD har i nuläget inte fått besked om när det kan ske. Det har tidigare varit möjligt för en person som fått besked att den kan lämna vid ett visst datum att lämna vid ett senare datum”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Sedan den 7 oktober har cirka 650 svenskar uttryckt intresse för att lämna Gaza. Beslut om vem som tillåts lämna och när det kan ske fattas av lokala myndigheter.