Radar · Utrikes

De är personerna bakom intrånget på Kapitolium

Maskerade deltagare i onsdagens våldsamma protester i Washinton DC.

Patriot – och shaman. Så beskriver sig några av de personer som deltog vid de dödliga oroligheter vid den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium. Tack vare det omfattande bild- och videomaterial som deltagarna själva delat på sociala medier har nu flera av dem identifieras.

Det var en brokig skara som tog sig in i Kapitoliums pampiga salar i onsdags. Hundratals personer tvingade sig in i byggnaden och tog sig hela vägen fram till kongressens två kamrar. Fönster och inredning slogs sönder och vandaliserades och flera föremål, däribland en talarstol och den demokratiska talmannen Nancy Pelosis dator, stals.

Bilderna på personer iklädda allt från röda kepsar med Make America Great Again-text och militäruniformer till djurhudar och sydstatsflaggor har fått många att höja på ögonbrynen – och förenklat arbetet för polisen att gripa de skyldiga.

FBI:s uppmaning

De som deltog riskerar nu att fällas för bland annat inbrott, våld mot tjänsteman, skadegörelse och våldsamt upplopp.
Utöver detta kan många av dem som deltog fällas för brott mot smittskyddslagar med hänvisning till den pågående pandemin.

Både FBI och delstatspolisen i Columbia, där Washington DC är beläget, har gått ut med uppmaningar om att hjälpa polisen att identifiera de personer som syns delta i upploppen på sociala medier.

Konspirationsteoretiker

Bland dem som redan identifierades finns flera profiler inom den konspiratoriska rörelsen Qanon som bland annat hävdar att världen styrs av ett hemligt sällskap satanistpedofiler.

En av dessa personer är Jake Angeli, den man med hornbeklädd pälsmössa och ansiktsmålning i den amerikanska flaggans färger, som synts stående vid podiet i en av kamrarna. Jake Angeli är en ihärdig anhängare av konspirationsteorin och har i tidigare intervjuer kallat sig själv för en ”digital soldat” och ”en shaman och en vägvisare för Trump-anhängare”.

Vit makt-grupp

Bredvid den behornade Angeli står på flera av bilderna en man i svart parkas.

Han har identifierats som Matthew Heimbach, en 29-årig man som beskrivs som en frontfigur för unga inom amerikansk extremhöger och var en av medarrangörerna till de högerextrema demonstrationerna i Charlottesville 2017 som kostade en kvinna livet.

En annan rörelse som var representerad bland de som deltog i upploppet var den våldsbejakande hatgruppen Proud Boys. Bland annat syntes Nick Ochs, grundaren bakom gruppens Hawaii-gren. Ochs har tidigare uppmanat sina följare att ”mörda medierna”, ett budskap som deltagare ristade in i trädörrar inne i Kapitolium under upploppet.

"Jag är patriot"

Utöver den buffelliknande Jake Angeli är kanske en av de mest kända bilderna inifrån Kapitolium den på Richard Barnett, som sitter bekvämt bakåtlutad med fötterna på talmannen Nancy Pelosis skrivbord.

– Mitt skrivbord. Jag är skattebetalare. Jag är patriot. Det är inte hennes skrivbord, det är vi som lånat ut bordet till henne, säger Barnett själv i en intervju med KFSM 5News.

Han lägger till att skrev ”bitch” på en lapp innan han stal några brevpapper och drog vidare.

Barnett är i sin hemdelstat Arkansas bland annat känd för sitt engagemang för allas rätt att bära vapen. Han har även varit aktiv inom grupper som motsätter sig Joe Bidens seger i presidentvalet.

Kan förlora jobbet

Flera av de personer som deltog i intrånget eller våldsamheterna har sedan de identifierats förlorat sina jobb. Bland dessa finns försäljare, professorer och advokater.

En något mer högprofilerad person som nu kan riskera jobbet är den republikanske politikern Derrick Evans som i november valdes in i delstatskongressen i West Viriginia. På videoklipp syns han nämligen muntert ropande ta sig in i Kapitolium, något han själv hävdat att han gjorde för att dokumentera händelsen som en oberoende medlem av medierna.