Radar · Miljö

Beslut: Kommuner väljer bort mjölk på gymnasiet

I Karlskoga och Degerfors har man beslutat om att sluta servera mjölk på gymnasieskolorna.

Det är slutserverat med mjölk på gymnasieskolorna i Karlskoga och Degerfors. Det har kommunerna beslutat om med hänvisning till deras miljöarbete. Moderata röster hävdar dock att det finns ekonomiska incitament kopplat till beslutet.

Det är miljösmarta livsmedel som ska stå i fokus framöver. Det säger Maria Sjödahl Nilsson, verksamhetschef för kost i Karlskoga och Degerfors, till P4 Örebro. Därför kommer man nu sluta servera mjölk i kommunernas gymnasieskolor. Istället blir det vatten som ska agera huvudsaklig måltidsdryck.

– Vi ska prova ett koncept utifrån vårt miljötänk som vi har och arbetet vi håller på med kring den hållbara måltiden. Då provar vi det här med att ta bort mjölken som måltidsdryck på gymnasiet, säger Maria Sjödahl Nilsson till radion.

Det finns dock röster som hävdar att det också finns ekonomiska incitament med i bilden. Martin Hårsmar (M), ordförande i folkhälsonämnden i Karlskoga, menar att det är ett besparingskrav som framförallt ligger bakom beslutet.

– I början av förra året, när kommunledningen tittade över ekonomin, så såg man att det behövde skäras ner i nämndernas budget. Då framfördes ett sparbeting på, i runda slängar, tolv miljoner, säger han i en tidigare intervju med P4 Örebro.

Han fortsätter.

– Det spreds ut över nämnderna och då fick folkhälsonämnden ett sparkrav på tre miljoner.

Han medger dock att det också finns ett miljötänk kopplat till varför kommunerna valde att fokusera på just mjölken.

– Dels upptäckte man att det inte är ett fasligt mjölkdrickande i gymnasieåldern och till sist handlar det om miljön, att det finns miljövinster med att inte servera mjölk, säger han.

Maria Sjödahl Nilsson slår från sitt håll ifrån sig påståendet om att beslutet skulle vara framtvingat av ekonomiska skäl.

– Grunden är vårat miljötänk kring den hållbara måltiden, men det är klart, det medföljer ju en ekonomisk omfördelning kan man säga. När man inte köper in mjölk så finns det andra saker som man kan lägga pengarna på, säger hon till radion.

Beslutet gäller bara gymnasieskolorna. I grundskolan kommer kommunerna fortfarande servera mjölk.