Glöd · Debatt

Varning för amerikanskt virus!

Qanon-anhängare från Rumänien.

4 februari sände CNN en mycket intressant intervju om en amerikansk smitta som redan finns hos oss. Eftersom Sverige tar efter allt därifrån med lite fördröjning, blir liknande säkert aktuellt, t. ex valåret 2022. En Mrs. Vanderbilt, i 30-årsåldern, som attraherats av Qanon berättar om hur hon drogs in i denna ”rörelse” som blev framträdande i Washington 6 januari. Hon förlorade jobbet p g av Corona i april 2020. Beskriver sig som en person som sällan följer radio/TV, aldrig läser tidningar, men lyssnar på folk och följer deras råd.

Hon råddes att gå in på sociala media (TikTok) för mer information om aktuella händelser. Där matas hon med Qanon-lögnerna om kidnappade barn, att USA skulle bli kommunistiskt om Trump förlorade o s v. Likasinnade vänner bekräftar bilderna och nyheterna. Hon sugs alltmer in i denna föreställningsvärld. Ett klassiskt sektbeteende, fast nu förstärkt av Corona-avskildhet och den moderna teknikens övertalningsförmåga.

Till slut är hon helt övertygad om att Trump stannar vid makten och totalt förstörd när valresultatet står klart. Vid kuppförsöket 6 januari och under presidentinstallationen 20/1 är hon övertygad om att mobben ska få stöd av militären. De senare tar då makten, proklamerar undantagstillstånd och behåller den tills en civil regering under Trump  återinsätts. Många inspelade yttranden av kuppmakarna 6/1 bekräftar vilket gehör dessa illusioner fått.

När allt detta inte slår in brister bubblan, hon känner sig mycket ledsen och dum som gått på detta. Den mentala kraschen lär inte bli mindre för amerikaner som väntar ännu längre med att lämna denna föreställningsvärld. Eller för svenskar som redan sitter i bubblan.