Radar · Miljö

Stor oro för klimatnödläge i världens största opinionsundersökning 

 I den största opinionsundersökning om klimatfrågan som gjorts svarar 54 procent att ett utökat skydd av skogar är en av de viktigaste åtgärder som behöver genomföras.

Jorden befinner sig i ett klimatnödläge. Det uppger 64 procent av deltagarna i världens hittills största opinionsundersökning om klimatet – utförd mitt under pågående pandemi.

Under fjolårets sista månader deltog 1,2 miljoner människor från 50 av världens länder i en opinionsundersökning som genomfördes av FN:s utvecklingsprogram, UNDP, tillsammans med Oxfords universitet. I undersökningen vände man sig till användare av ett antal populära mobilbaserade spel.

Nu har resultaten publicerats och där framgår det att en stor majoritet anser att det råder ett globalt nödläge för klimatet.

– Undersökningen har bidragit med data om folkliga åsikter i en omfattning vi aldrig tidigare haft. Uppfattningen att det råder är ett klimatnödläge är betydligt mer spridd än man tidigare trott, sade professor Stephan Fisher vid Oxford-universitetets sociologiska fakultet när resultaten presenterades på onsdagen.

Deltagarna i undersökningen uppges komma från såväl rika länder som några av världens allra minst utvecklade nationer. Personer av olika kön, åldrar och utbildningsnivåer har deltagit, däribland många ungdomar som inte är tillräckligt gamla för att vara röstberättigade.

Det är något vanligare att de yngsta deltagarna anser att det råder kris i klimatfrågan, men även en stor majoritet inom gruppen som fyllt 60 delar den uppfattningen.

Människor känner oro och rädsla

– Människor är mycket oroliga och rädda. De har bevittnat skogsbränderna i Australien och Kalifornien, de har sett kategori fem-orkaner i Karibien och översvämningarna i Sydostasien. När de ser sig runt inser de att det handlar om verkliga problem som vi måste göra något åt, sade Cassie Flynn, klimatexpert hos UNDP, vid den digitala lanseringen.

Hon påpekade att det folkliga stödet för klimatåtgärder är mycket stort. Över hälften av deltagarna uppgav att de skulle vilja se fler satsningar för att skydda skogar och marker, en utveckling av de förnybara energikällorna och en omställning mot mer miljövänliga jordbruk.

Samtidigt visar undersökningen att utbildningsnivå är en viktig faktor för hur människor ser på klimatfrågan. I alla länder svarade en majoritet av deltagarna som har en högre utbildning att världens regeringar måste agera nu för att bemöta klimatkrisen.

Skillnaderna mellan könen är mindre, men i länder som Australien, Kanada och USA svarar flickor och kvinnor i högre grad än pojkar och män att de anser att det råder ett nödläge.

Samtidigt påpekar de som genomfört studien att man i kommande undersökningar skulle behöva göra insatser för att undvika de digitala klyftorna. Vissa mindre länder och befolkningar på landsbygden kunde inte delta i den nu genomförda opinionsundersökningen på grund av begränsad tillgång på internet.

Detta år kommer att bli mycket viktigt för klimatet och den biologiska mångfalden, bland annat genom den stora klimatkonferens som enligt planerna ska anordnas i Glasgow i höst

UNDP betonar att resultaten visar att en majoritet av jordens befolkning anser att det råder nödläge – och att det är politikernas ansvar att agera.