Radar · Utrikes

Många spolades bort i Himalaya: ”Fasansfullt”

Människor inspekterar skadorna efter det att en del av glaciären Nanda Devi rasat samman.

Människor har tvingats se älskade familjemedlemmar svepas bort av vattenmassorna i Himalaya i Indien. Minst 200 människor saknas efter det förödande glaciärraset i helgen.

Solen sken på en klarblå himmel när 42-åriga Mahatami Devi gick ut för att hämta ved och djurfoder i grannbyn Raini i Uttarakhand i Indien i söndags morse. En timme senare hördes ett högt mullrande, himlen blev grå och människor tvingades springa för sina liv.

Mahatami Devis 17-årige son skrek åt byborna att de skulle rädda hans mamma.

– En vägg av vatten forsade ner för kullarna och svepte med sig allt i sin väg, människor, boskap, träd, säger Sangram Singh Rawat i Raini till The Times of India.

– Det fanns ingenting vi kunde göra.

Många saknas

Hittills har minst 18 kroppar återfunnits sedan ett stort stycke av Nanda Devi-glaciären föll ned i floden Dhauliganga, som svämmade över, rapporterar nyhetsbyrån AFP och hänvisar till uppgifter från delstatsmyndigheterna. Fortfarande saknas omkring 200 människor.

Översvämningen har kallats ”Himalayas tsunami”. Den förstörde delar av en damm och svepte fram över två vattenkraftverk. De flesta som saknas arbetade här och filmklipp visar hur vattnet spolar bort byggmateriel och små broar.

Omkring 35 arbetare tros sitta fast i en 2,5 kilometer lång tunnel och räddningsarbetare kämpar för att med hjälp av borrar ta sig fram genom bråte och lera. De har dock inte fått några svar när de har ropat in i tunneln.

"Hollywoodfilm"

28-årige Rajesh Kumar räddades ur en annan tunnel – och berättar från sjukhussängen om dramatiken när han och hans kollegor i timmar vadade genom vatten och bråte för att till slut nå fram till en liten öppning med en strimma ljus.

– Vi började springa men vattnet bara forsade in, det var som en Hollywoodfilm, säger han till AFP.

– Vi klättrade genom stenbråten och tvingade oss fram till tunnelns mynning. Det enda vi visste var att vi kunde känna lite luft.

"Fasansfullt"

Ungefär en halvtimme efter det att glaciären störtade ner vågade byborna sig ut för att leta efter saknade.

– Det vi såg var fasansfullt, säger Sangram Singh Rawat till The Times of India.

– Där vi hade sett människor arbeta bara timmar tidigare, hugga ved och ta hand om djur, var det bara ett träsk av bråte. Vi såg inte till en enda av de våra.

Det är oklart vad som fick glaciären att rasa den här tiden på året, när det är kallt i området och inte regnar. Men Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet, har sagt till TT att den här typen av olyckor kommer att bli vanligare med klimatförändringarna – även om det i nuläget är svårt att säga exakt vad som orsakade just det här raset.

Fakta: Himalaya

Himalaya utgör jordens största bergssystem och är 250 mil långt.
Den del av Himalaya som finns på indiskt område har ett tiotal snötäckta toppar på över 7 500 meter över havet. Den högsta av dem är Nanda Devi på 7 817 meter.
Glaciärer och smält snö från Himalaya flyter in i floden Ganges huvudfloder. Ganges källflöde Bhagirathi rinner från en isgrotta vid foten av en glaciär i Himalaya i delstaten Uttarakhand i norra Indien.
Källa: Nationalencyklopedin, Encyclopedia Britannica