Radar · Utrikes

Hjälpsändning når blockerad huvudstad

FN:s fredsbevarande insats Minusca i Centralafrikanska republiken.

En hjälpsändning har nått Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui, som varit effektivt avstängd från omvärlden av militanta grupper i 50 dagar.

FN kunde på måndagen få fram förnödenheter till staden som effektivt lamslagits av de regimkritiska gruppernas fysiska blockad.

– 14 lastbilar, nio av dem från FN-organet WFP, har anlänt, säger Abdoulaziz Fall, talesperson för den fredsbevarande insatsen Minusca.

Centralafrikanska republiken har sargats av pågående inbördes strider sedan 2013, men våldsamheterna har intensifierats de senaste månaderna – inte minst på grund av det val som hölls i slutet av december och som ifrågasatts. Faustin-Archange Touadéra fick 53 procent av rösterna, och valdes därmed till en andra mandatperiod.

Flera militanta grupper har gjort gemensam sak, och kontrollerar närmare två tredjedelar av landet. De har också visat sig kapabla att paralysera regimen, där president Faustin-Archange Touadéra är direkt beroende av stöd från FN-trupper och soldater från Rwanda och Ryssland.

Den militanta oppositionen har ändå lyckats att effektivt stänga av den viktiga motorväg som varit Banguis landkontakt med omvärlden.