Radar · Mänskliga rättigheter

Tokyo på väg att tillåta partnerskap

Människor demonsterar för HBTQ-rättigheter i Tokyo, i juli 2018.

Snart kan samkönade par ingå partnerskap i Japans huvudstad Tokyo.

–Som svar på Tokyobornas önskningar och de som bryr sig om den här frågan, kommer vi att utarbeta ett förslag om att erkänna samkönade partnerskap, säger Tokyos guvernör Yuriko Koike.

Hon tillägger att målet är att förslaget ska träda i kraft i slutet av mars 2023.

Japan är det enda G7-landet som inte erkänner partnerskap mellan personer av samma kön och i landets grundlag står det att ”äktenskap endast ska ingås mellan vardera kön med ömsesidigt samtycke.”

På senare år har dock lokala myndigheter på flera håll i landet på eget initiativ erkänt samkönade partnerskap och aktivister har lämnat in stämningar i hopp om att få den nationella regeringen att ändra sig.

Omkring 110 lokala styren i Japan uppges ha infört partnerskap, vilket till exempel möjliggör för samkönade partners att besöka varandra på sjukhus och hyra bostäder ihop.

I en dom i mars i år slog en domstol i norra Sapporo fast att Japans underlåtenhet att tillåta samkönade äktenskap strider mot grundlagen. Landets nytillträdde premiärminister Fumio Kishida sade dock tidigare i år att han ännu inte kan acceptera samkönade äktenskap.