Glöd · Ledare

Elen måste få kosta

Kylan har slagit till rejält i Sverige och som vanligt när det blir riktigt kallt gnälls det bland journalister, politiker och folk i stort på höga elpriser. Det görs billiga populistiska politiska poänger och ältas hur det ska gå när vi nu ska ställa om ”hela” samhället till eldrift. Prognoser på runt en 50-procentig ökning av elbehovet och ibland ännu mer slängs fram. Allt för att vi ska kunna fortsätta som innan, men fossilfritt. Köra bil, flyga, masskonsumera stål och cement, bygga, producera och konsumera prylar i allt högre takt. I denna fantasi är ofta kärnkraften en del av lösningen, medan andra vill få upp vindkraft och solceller i en absurt hög takt.

Det är inte första gången som kärnkraftslobbyn försöker sälja in kärnkraften med prognoser på extrem öka elförbrukning. När den första stora kärnkraftsstriden stod i Sverige på 70-talet gjordes prognoser på att vi skulle behöva 500 TWH i Sverige år 2000. I verkligheten vart behovet 140 TWH när vi väl var där, endast 28 procent av det som förutsågs.

När kärnkraften nu förs fram, för jag vet inte i vilken gång i ordningen, som den stora lösningen av det nationalkonservativa blocket, så är det så naivt att till och med Moderaternas tidigare energipolitiska talesperson Mikael Odenberg kallar det populistiskt.

Men även om kärnkraften inte är svar på något alls så är inte heller en galet stor utbyggnad av vind och sol något svar. De energislagen kräver ädelmetaller och andra naturresurser i en sådan omfattning att de aldrig kan byggas ut i den takt som behövs på ett hållbart sätt. Visst behöver vind, sol och havsbaserad vattenkraft med mera byggas ut för att ersätta såväl den gamla kärnkraften som fossil- och biodrivna kraftverk. Men det bör främst vara för att ersätta just den, inte för att öka produktionen ytterligare.

Den enda riktigt hållbara TWH är den vi aldrig förbrukar. Därför måste ett hållbart samhälle minska och inte öka elförbrukningen. Och för att det ska bli ordentligt lönsamt att spara el behöver vi snarare ha högre än lägre elpriser. Då kan vi på riktigt få fart på energisparande åtgärder och på riktigt värdera vad vi gör som förbrukar el och vad vi kan avstå. Framför allt när behovet av el är som störst. Varje elslukande fabrik som stänger ner när det är som kallast är en styrka och inte ett problem. Hållbarhet handlar om mindre, inte mer.

Sex av åtta av riksdagspartiernas ungdomsförbund vill utreda avkriminalisering av narkotika.

Populistiska politiker som tycker att en ny miljöminister ska besluta om förvaring som ska fungera i 100 000 år på en vecka.