Radar · Utrikes

WHO: Vaccinera fler i fattiga länder istället för tredje doser i rika

En ögonblicksbild från den 6 augusti över antalet vaccin per 100 personer i världens länder visar tydligt de stora skillnaderna i vaccinationstakt mellan rika och fattiga länder.

Pausa vaccinationerna i den rika delen av världen och ge doser till fattiga länder som ligger långt efter i vaccineringen. Det uppmanade världshälsoorganisationen i veckan. Ändå är många länder igång med planer på att ge en tredje dos. 

– Jag förstår alla regeringars oro för att skydda sitt folk från Deltavarianten. Men vi kan inte acceptera att länder som redan har använt det mesta av det globala utbudet av vacciner nu använder ännu mer av det, sade Världshälsoorganisationens (WHO:s) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i onsdags, enligt nyhetsbyrån Reuters

Höginkomstländer vaccinerade redan i maj i genomsnitt 50 personer per hundra invånare, och den siffran har nu fördubblats, enligt siffror från WHO. Motsvarande siffra för låginkomstländer ligger på 1,5 vaccindoser per 100 invånare.

Enligt Our world in data, som samlar in och sammanställer officiell statistik från världens länder så har världens länder i genomsnitt nu gett minst en dos vaccin till 29,7 procent av invånarna. 15,3 procent är fullvaccinerade. Men bryts siffrorna ner på landsnivå så syns direkt stora skillnader, från 80 procent vaccinerade i Förenade arabemiraten till 0,69 procent vaccinerade  – med en dos – i Syrien. Genomsnittet för låginkomstländer ligger på 1,1 procent. I Sverige har drygt 64 procent blivit vaccinerade med minst en dos och knappt 44 procent har fått två doser.

– Vi behöver en akut omvändning från att majoriteten av vaccinerna går till höginkomstländer till att majoriteten går till låginkomstländer, fortsatte Tedros.

FN-organet vill därför se ett tillfälligt stopp av vaccineringen i de rika länderna fram till åtminstone slutet av september, så att åtminstone 10 procent av befolkningen i alla länder ska kunna få minst en dos. 

Planer på tredje dos i flera länder

Bland annat Frankrike, Tyskland och Sverige har planer på att ge en tredje dos till riskgrupper och äldre från september för att ge ett bättre skydd mot Deltavarianten. I Israel har en vaccinationskampanj redan dragit igång där alla över 60 år ska erbjudas en ny vaccindos, och först ut var president Isaac Herzog. 

USA tecknade i juli ett avtal med Pfizer och Biontech för att få köpa ytterligare 200 miljoner doser för vaccination av personer under 18 år och eventuella tredje doser. 

Tyskland har försvarat sina planer med att de också tänker donera minst 30 miljoner vaccindoser till fattiga länder.

– Vi vill ge de utsatta grupperna i Tyskland en försiktighetsmässig tredje vaccination och samtidigt stödja vaccinationen av så många människor i världen som möjligt, sa hälsoministeriet enligt Reuters.

Hur bra skydd de existerande vaccinerna ger mot deltavarianten finns det olika uppgifter om från studier i Israel och Storbritannien. Men även om resultaten vad gäller infektion skiljer sig åt, så ger de ett mer enhetligt besked vad gäller allvarlig sjukdom.

– Det viktigaste är fortfarande att titta på skyddet mot svår sjukdom och död. Där visar både de brittiska och israeliska studierna att skyddet ligger på runt 90 procent efter två doser. Det är ett gott skydd, säger Ali Mirazimi, vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet

"Jag-först"-approach

Kraven på ett stopp på vaccinationen i den rika delen av världen kommer inte bara från WHO. Även Läkare utan gränser har uttryckt sig mycket kritiskt till den snedfördelning av vacciner som sker. 

– Rika regeringar bör inte prioritera att ge tredje doser när många av utvecklingsländerna inte ens har haft chansen att få sina första covid-19-sprutor, säger Kate Elder, vaccinpolicyrådgivare på Läkare Utan Gränsers tillgänglighetskampanj i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Vi befinner oss i den här förödande vaccinojämlikheten just för att läkemedelsföretagen prioriterade vinster framför liv, och de länder där de mestadels är baserade bestämde sig för att följa en ”jag först”-approach.

Och en omfördelning av vaccin handlar inte bara om välvilja, konstaterar hon.

– Ju längre miljarder människor förblir ovaccinerade, desto fler varianter kommer det att utvecklas som hotar oss alla, så detta vinstdrivna och självcentrerade tillvägagångssätt är inte bara moraliskt tveksamt, utan också kortsiktigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV