Radar · Utrikes

Talibaner intar två huvudorter på ett dygn

Talibanerna uppges inom loppet av ett dygn ha intagit två provinshuvudstäder i Afghanistan.

Talibanerna i Afghanistan fortsätter att vinna mark. I den senaste framryckningen har rörelsen intagit staden Sheberghan, provinshuvudstad i Jawzjan, uppger den biträdande guvernören Qader Malia.

Regeringsstyrkorna och företrädare för det lokala styret har dragit sig tillbaka till stadens flygplats där de förbereder sig för att försvara sig, säger han till AFP.

Beskedet kommer mindre än ett dygn efter uppgifter om att en annan huvudort, Zaranj i provinsen Nimruz, fallit i den fundamentalistiska rörelsens händer, ”utan strid”, enligt provinsens guvernör. Motståndet var starkare i Sheberghan enligt källor till AFP, men det räckte inte mot talibanerna.

Filmklipp i sociala medier antyder att talibanerna välkomnades av vissa invånare i ökenstaden Zaranj, som länge haft ett rykte om sig som en laglös plats. Klippen visar beslagtagna militära terrängbilar och dyra stadsjeepar som kör genom staden i hög fart, prydda med talibanernas vita flaggor, samtidigt som stadsbor – mestadels unga män – hejar på.

”Afghanska säkerhetsstyrkor har tappat självförtroendet på grund av intensiv propaganda från talibanerna”, säger en högt uppsatt tjänsteman i staden till AFP.

”Redan innan talibanerna attackerat slängde de flesta av säkerhetsstyrkorna sina vapen på marken, tog av sig uniformerna, övergav sina förband och flydde”, säger tjänstemannen vidare.

Kraftig offensiv

En av de första sakerna som erövrarna gjorde var att öppna det lokala fängelset och släppa ut fängslade talibaner och vanliga brottslingar.

Den afghanska regeringen har ännu inte gjort någon officiell kommentar till någon av städernas fall.

Talibanerna har under runt tre månaders tid bedrivit en intensiv offensiv som inleddes i samband med att USA började dra tillbaka sina soldater från Afghanistan. Efter att ha erövrat ett stort antal glesbygdsdistrikt och tagit kontroll över viktiga gränsövergångar har rörelsen börjat sikta in sig på provinshuvudstäder.

Misslyckat mordförsök

Erövringen av Sheberghan skedde dagen efter att chefen för den afghanska regeringens pressavdelning sköts till döds i Kabul i en attack som talibanerna tagit på sig. Efter ett misslyckat mordförsök på landets försvarsminister på tisdagen varnade talibanerna för att de nu riktar in sig på högt uppsatta personer i regeringen som hämnd för utökade luftanfall.

Både USA och Storbritannien uppmanade på lördagen på nytt sina medborgare att lämna landet snarast möjligt. De USA-ledda utländska styrkorna planerar att fullfölja sitt uttåg ur landet till tjugoårsdagen av terrorattackerna den 11 september 2001, som föranledde invasionen och störtandet av talibanerna.