Radar · Integritet

Storm mot barnäktenskap efter flickas död

En flicka passerar en gata i Zimbabwes huvudstad Harare.

FN fördömer förekomsten av barnäktenskap i Zimbabwe efter ett uppmärksammat fall där en 14-årig flicka dött efter en förlossning vid en religiös plats.

Fallet har väckt stor upprördhet i landet och satt ljuset på användandet av barnäktenskap bland medlemmar av Zimbabwes apostoliska kyrkor, som även tillåter månggifte.

Staten har länge sett mellan fingrarna vad gäller barnäktenskap och i landets nuvarande lagar finns ingen minimiålder för samtyckte till giftermål. Ett förslag har dock lagts fram i parlamentet om att sätta en tydlig gräns vid 18 års ålder och ge verktyg att åtala personer som är inblandade i att genomföra barnäktenskap.

Polisen uppger att de utreder omständigheterna kring den 14-åriga flickans död. Släktingar har uppgett för lokala medier att de hindrats av kyrkan från att närvara vid flickans begravning.

”Dessvärre fortsätter oroande rapporter komma in om sexuella övergrepp mot minderåriga flickor samt tvångsbarnäktenskap och detta är ytterligare ett sådant tragiskt fall”, skriver FN:s kontor i Zimbabwe i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV