Radar · Miljö

Rapport: Extremvärme vanligare runt Medelhavet

En av många markbränder som härjat i Turkiet den senaste veckan.

Länderna runt Medelhavet kommer att drabbas än hårdare av värmeböljor, torka och bränder i framtiden. Det framgår av ett utkast till en kommande rapport från FN:s rådgivande vetenskapspanel IPCC.

De senaste veckorna har extremvärme lett till omfattande bränder i bland annat Grekland, Turkiet och Italien. Sådana problem riskerar att förvärras i takt med stigande temperaturer, varnar IPCC i utkastet som AFP har tagit del av.

Enligt rapporten kommer temperaturerna runt Medelhavet sannolikt att stiga snabbare än genomsnittet i världen de kommande årtiondena, vilket hotar viktiga näringar som jordbruk, fiske och turism. Tiotals miljoner människor löper ökad risk att drabbas av vattenbrist på rund av torka, översvämning orsakad av stigande havsnivåer och att utsättas för potentiellt dödlig extremvärme.

Biologisk mångfald både på land och till havs är i farozonen, livsmedelsproduktionen kan drabbas negativt och nya smittvägar kan leda till hälsorisker.

Även om Medelhavet inte beskrivs som den region i världen som väntas drabbas hårdast av den globala uppvärmningen så är det en röd zon på klimatkartan, enligt rapportförfattarna.

Rapporten från arbetsgrupp 2 inom IPCC ska publiceras i februari nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV