Radar · Miljö

Brandrök väller in över Aten

En man slänger vatten från en simbassäng medan elden närmar sig hans hus norr om Aten.

Tusentals turister och bofasta har evakuerats nära Greklands huvudstad Aten. Eldsvådorna härjar vidare i landet för elfte dagen i följd. Även i Turkiet fortsätter de förödande bränderna.

Eldsvådan på berget Parnes norr om Aten har lett till att tusentals människor evakuerats sedan i torsdags. Natten till lördagen fick stark vind branden att dra in i staden Thrakomakedónes norr om Aten där flera bostadshus eldhärjades.

Tjock svart rök väller in över den grekiska huvudstaden Aten. En del av en motorväg som binder samman staden med norra delen av landet har stängts av och migrantläger har evakuerats.

Skogsbränder har brutit ut på flera håll i landet under Greklands värsta värmebölja på över 30 år. Temperaturen har legat på över 40 grader hela veckan och bränderna väntas fortsätta.

Omkring 5 000 turister och bofasta tvingades fly en brand på halvön Peloponnesos. Även Evia, Greklands näst största ö, härjas av spridda eldsvådor, och hundratals invånare evakuerades med färja sent på fredagen.

Över 1 450 brandmän, däribland förstärkningar från Cypern, Frankrike och Israel, har satts in för att bekämpa eldsvådorna med understöd av armén och brandsläckningsflyg.

Även Turkiet har härjats av bränder i över en vecka. Två människor har dött i bränderna i Grekland och åtta i Turkiet.

Ett utkast till FN-rapport som nyhetsbyrån AFP tagit del av klassar medelhavsregionen som en ”hotspot” för klimatförändringar, och varnar för att värmeböljor, torka och eldsvådor kommer bli betydligt större problem i framtiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV