Radar · Migration

38-årig kvinna på flykt föder barn efter att ha stigit i land på Lampedusa

Flyktingar väntar på att bli räddade i den italienska sök- och livräddningszonen nära Lampedusa, den 29 juli 2021.

Ett barn som fick namnet Maria föddes den 31 juli på den italienska ön Lampedusa. Flickans mamma, 38-åriga Rita från Elfenbenskusten, hade precis innan anlänt efter att ha åkt båt över Medelhavet.

Efter att 38-åriga Rita från Elfenbenskusten åkt båt över Medelhavet födde hon en flicka som fick namnet Maria på Lampedusa. Direkt efter ankomsten till Lampedusa togs Rita till sjukhuset eftersom hennes graviditet var så långt gången. Sjukvårdare misstänkte att det rörde sig om en för tidig förlossning och anropade en helikopter från Palermo på Sicilien, så att Rita skulle kunna flygas till ett större sjukhus för förlossningen. Men värkarna satte igång innan helikoptern hann anlända – och Maria föddes på kliniken Poliambulatorio på Lampedusa.

Både mamman och hennes nyfödda dotter ska må bra, rapporterar InfoMigrants via den italienska nyhetsbyrån Ansa. Efter förlossningen på Lampedusa flögs Rita och Maria, som fick sitt namn efter en av de två barnmorskor som hjälpte till under förlossningen, till Palermo på Sicilien för vidare undersökningar. Maria vägde endast 2,5 kilo.

Daniela Faraoni, generaldirektör för provinsens hälso- och sjukvårdsmyndighet (ASP), kommenterade förlossningen:

– Livskraften har sprungit fram ur ett mardrömslikt scenario. Du behöver hjärta och medvetenhet om att det här jobbet först och främst är ett livsviktigt uppdrag: det är inte en karriär, det handlar inte om makt, det är inte enkla pengar och det handlar inte om att göra karriär eller att hamna i rampljuset. Det handlar om osjälvisk närvaro, kärlek och vård.

Strax efter förlossningen donerade sjukvårdspersonalen och lokalbor, som hört om att en flyktingkvinna fött barn efter sin ankomst, filtar, kläder och andra nödvändigheter. Maria och Rita flögs natten efter förlossningen till ett sjukhus i Palermo.

Under veckan har totalt över 800 personer räddats ur Medelhavet och tagits ombord på fartygen Ocean Viking och Sea-Watch 3, som båda tillhör frivilligorganisationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV