Radar · Inrikes

Stort behov av bidrag till hjälp för utsatta

143 organisationer som hjälper socialt utsatta under pandemin har ansökt om bidrag.

De mest utsatta drabbas hårt under pandemin – och behovet av stöd är stort. 143 organisationer har nu sökt extra pengar till sina hjälpinsatser.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ska fördela 58 miljoner kronor i statligt bidrag till organisationer som gör insatser för socialt särskilt utsatta under pandemin.

–  Vi fördelade ett liknande bidrag för knappt ett år sedan och kan se att väldigt många människor far illa, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

Totalt har myndigheten fått in 143 ansökningar från organisationer som sökt bidrag för drygt 200 miljoner kronor.

Pengarna ska bland annat gå till verksamheter som hjälper hemlösa, EU-migranter, papperslösa eller personer i andra svåra situationer.

Tack vare fjolårets bidrag som fördelades till organisationer fick utsatta personer exempelvis hjälp med mat, att få rena kläder, att få duscha och att få en sovplats.

– Pengarna gör verkligen stor skillnad för individer och vi är väldigt glada att vi fått chansen att dela ut dem igen, för det är ett stort behov i spåren av corona, säger Lena Nyberg.

Satsningen kom i slutet av 2020 efter en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. MUCF ska besluta om vilka som får bidrag under vecka 16.