Zoom

Huggsexan om vacciner: ”Bolagens vinster går före hälsan”

En ivoriansk kvinna vaccineras mot covid-19.

Sverige först. Det är regeringens linje i kampen mellan världens länder om de åtråvärda vaccinerna, trots att bristen i fattiga länder hotar leda till nya mutationer. Idén att skänka vaccindoser till fattiga länder drogs snabbt tillbaka och Sverige avfärdar kraven från fattigare länder på att släppa patenten på covid-19-vaccin. ”Man sätter läkemedelsjättarnas vinster före hälsan”, säger Skiftets Christian Tengblad.

”En väldigt stor besvikelse”, sa moderatledaren Ulf Kristersson när socialminister Lena Hallengren på skärtorsdagen meddelade att vaccinmålet flyttas fram. För att ingen skulle missa budskapet, att han ser det som regeringens misslyckade, sa han det ytterligare två gånger under den 60 sekunder långa intervjun med Svt: ”En väldigt stor besvikelse.”

I och med det framflyttade målet siktar regeringen på att alla vuxna svenskar ska ha fått minst en dos i mitten av augusti.

Samtidigt i Haiti: Vi får vänta till minst i maj, förmodligen längre, konstaterar hälsodepartementet. På den allra första dosen vaccin mot covid-19.

I Haiti följer pandemin på en rad andra svåra prövningar. Efter en förödande jordbävning för tio år sedan och svåra orkaner präglas landet av instabilitet. Kidnappningar, mord och våldsamma protester har blivit en del av vardagen. Och under tiden sprids viruset. 250 döda i den officiella statistiken är visserligen färre än på många andra håll, men allt tyder på att dödsfallen är underrapporterade.

Generalsekreteraren: Omoralisk ojämlikhet

Till andra låginkomstländer har vaccinerna visserligen börjat distribueras, men ännu i en blygsam skala. Genom FN:s vaccinationsprogram Covax har hittills 36 miljoner doser distribuerats till 86 låg– och medelinkomstländer. Till slutet av året är målet att förse 92 länder med sammanlagt 2 miljarder doser. Om målet nås är långt ifrån säkert och under tiden riskerar nya mutationer att uppstå som vaccinerna inte biter på. I veckan påpekade FN:s generalsekreterare att en överväldigande majoritet av de att de som vaccinerats hittills bor i rika länder.

– Denna ojämlikhet är omoralisk. De är farliga för vår hälsa, våra ekonomier och våra samhällen, sa han i ett uttalande.

Att bristen på vaccin globalt riskerar leda till nya mutationer och därmed hotar möjligheterna att bekämpa smittan, är också budskapet från Sveriges biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Det fick honom att flera intervjuer på skärtorsdagen att öppna för att skänka vaccindoser till andra länder när riskgrupperna är vaccinerade i Sverige.

De olika beskeden om när vaccindoser kan skänkas till andra länder beror inte på en konflikt i regeringen, enligt biståndsminister Per Olsson Fridh
De olika beskeden om när vaccindoser kan skänkas till andra länder beror inte på en konflikt i regeringen, enligt biståndsminister Per Olsson Fridh. Foto: Janerik Henriksson/TT

”Ett aprilskämt”, ansåg SD-ledaren Jimmie Åkesson om förslaget att dela med sig. Också Moderaterna var kritiska. När ministrarnas påskfirande var över deklarerade socialminister Lena Hallengren (S) att det inte skulle skänkas några doser. Inte förrän det vaccin som behövs till den svenska befolkningen har levererats.

"U-svängen fullbordad"

Hans Wallmark, moderaternas utrikespolitiska talesperson, döljer inte sin förtjusning över socialministerns besked.

– U-svängen är fullbordad. Man har gått från skärtorsdagens mörker till tisdagens uppståndelse, säger han.

Att skänka svenska doser innan de flesta svenskar vaccinerats är otänkbart, anser Hans Wallmark.

– Inte minst eftersom regeringen just justerat målet med hänvisning till att det saknades vaccin, säger han.

Men Per Olsson Fridh vill inte kännas vid någon u-sväng. Han menar att  regeringens linje hela tiden varit att man ska skänka vaccin när man fått så stora leveranser att man kan dela med sig utan att det sinkar vaccinationerna av den svenska befolkningen.

– Jag uttryckte mig om ett scenario där vi väldigt snabbt skulle få ett stort överskott på vaccin. Om det drar ut på tiden kommer vi ha hunnit längre med vår vaccination innan ett överskott uppstår, säger han.

"Rikta om biståndet"

Hur tillgången på vaccin ska säkras globalt är kanske en större fråga för världen, än huruvida den svenska regeringen bytt fot. Att omfördela biståndsbudgeten är Moderaternas svar på hur Sverige kan bidra.

– Vi tycker att biståndet ska riktas om från utvecklingsbistånd till akut och humanitärt bistånd där sådant som vaccinering får ett större utrymme, säger Hans Wallmark.

De 200 miljoner Sverige bidragit med till Covax är en alltför blygsam del av biståndsbudgeten på 50 miljarder, enligt Wallmark. Biståndsministern å sin sida tycker det är en dålig idé att ta pengar från utvecklingsbiståndet. Inom detta ryms arbete med sådant inom hälsoområdet som fått stryka på foten i många fattiga länder under pandemin, påpekar Per Olsson Fridh.

– Det Moderaterna gör är att dra undan förutsättningarna för att jobba med tuberkulos eller malaria eller mödravård, säger han.

Mer långsiktigt stöd behövs

Att Sverige bör göra mer för att bidra till globala insatser håller biståndsministern med Hans Wallmark om. Men det räcker inte med engångsbetalningar som det handlat om hittills, utan krävs att man hittar lösningar för uthålliga insatser tills pandemihotet är avvärjt, enligt Per Olsson Fridh.

– Det som krävs nu är långsiktigt stöd så att Covax och andra aktörer kan planera för längre åtaganden. Det är rimligt att tro att många länder kommer att behöva genomföra testning och vaccinationer under flera år, säger han.

Biståndet ska användas för de fattigaste länderna, betonar biståndsministern. För de lite mer resursstarka ser han hellre förmånliga lån från Världsbanken.

– Men de fattigaste behöver definitivt inte nya lån utan säkra, stabila, redan betalda vacciner, säger Per Olsson Fridh.

Vill pausa patenten

I världshandelsorganisationen WTO kräver ett hundratal länder med Indien och Sydafrika i spetsen att patenten ska pausas för vaccinerna mot covid-19. Sverige hör till de som ännu så länge förhindrat det. Ett svek mot de fattigare länderna, tycker Christian Tengblad på Skiftet som driver kampanj för kravet att släppa vaccinerna fria under en period för att fler ska ha möjlighet att tillverka vaccin.

– Man sätter läkemedelsjättarnas vinster före hälsan, säger Christian Tengblad.

"Det finns en allmän vaccinnationalism som går ut på att man borde ha gjort som de länder som vaccinerat snabbt
"Det finns en allmän vaccinnationalism som går ut på att man borde ha gjort som de länder som vaccinerat snabbt.", säger Christian Tengblad. Foto: Privat

Enligt utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) är pantenträtten viktig roll för att nya läkemedel ska utvecklas. Men Christian Tengblad menar att det är stora insatser från det offentliga i många länder som gjort att covidvaccinet tagits fram på rekordtid.

– Det är egentligen inte en enda del i det här som handlar om att ägare tagit risker. Allt har varit helt igenom garanterat och ibland också lett av offentlig sektor, säger han.

"Skulle inte stoppa smittspridning"

Per Olsson Fridh vill inte ta ställning till frågan om patentens betydelse på längre sikt och påpekar att frågan ligger på utrikeshandelsministerns bord. Men han menar att pausade patent inte skulle vara en lösning på den akuta bristen på vaccin.

– Här och nu skulle inte det stoppa någon smittspridning eller mutationer. Vi har redan en kö av vacciner som väntar på att få godkänt, säger Per Olsson Fridh.

När politiker försvarar patenten och därmed läkemedelbolagens intressen riskerar det att skapa en grogrund för konspirationsteorier och minska viljan till hos medborgare vaccinera sig, tror Christian Tengblad.

– Vaccinmotståndarna har rätt i att läkemedelbolagens intressen på det stora hela inte är de samma som mänsklighetens, säger han.

"Allmän vaccinnationalism"

Christian Tengblad anser att debatten kring vaccin präglas av ett nationalistiskt tänkande, inte minst när regeringens insatser bedöms utifrån hur mycket vaccin man fått levererat jämfört med andra länder.

– Det finns en allmän vaccinnationalism som går ut på att man borde ha gjort som de länder som vaccinerat snabbt. Den bilden står i vägen för det globala perspektivet. Varje land som ’gör en bra deal’ innebär att andra länder inte kan vaccinera sina riskgrupper, säger han.

Några dagar efter det uppskjutna vaccinmålet är det plötsligt andra tongångar i tidningsrubrikerna: ”Många lediga tider för vaccination”. ”Nytt besked: Stockholms 70-plussare får boka vaccin”. ”Vaccinleveraserna fördubblas – Rickard Bergströms glädje”.

Samtidigt från Läkare utan gränser på Haiti: ”Behovet av hjälp är enormt”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV