Energi · Kultursvepet

Tevetips: vardagliga superhjältar

Jerker Jansson favorit bland vardagssuperhjälteserier.

Jerker Jansson tipsar om några bra teveserier. 

Som science fiction-fantast har jag lite svårt för superhjältefilmer och -serier som bara går ut på att någon eller några far runt och slåss med andra som också är starkast i världen. Men vardagssuperhjäitar berör mig. Människor som du och jag plus en helt osannolik, ofta övernaturlig, förmåga.

Vem har inte gått och fantiserat om att kunna flyga? Eller stoppa tiden. Nu har det lugnat ner sig lite, men i början av seklet var det väldigt inne med framförallt teveserier om vanliga människor som plötsligt kan göra ovanliga saker. Några av de bästa i genren följer här

1. Misfits

Det finns ingen teveserie i genren som kommer i närheten av brittiska Misfits. Serien producerades av public servicebolaget Channel 4 för kanalen E4 och handlade om en grupp ungdomar som dömts till samhällstjänst. Ett märkligt naturfenomen sker i de kvarter i London där de tvättar klotter och plockar skräp och ger dem övernaturliga krafter.

Simon kan bli osynlig, Kelly kan läsa andras tankar och Nathan är odödlig efter fenomenet. Det blir snart krångligt med folk som dör och tidslager som hoppar runt. Serien har en ton av socialrealism, grå toner i bildberättandet och ett sätt att inte dela upp väldens ont och gott som gör att den sticker ut i jämförelse med sina främst amerikanska kompisar

Heroes är den mest uppmärksammade serien i genren
Heroes är den mest uppmärksammade serien i genren. Foto: Omslag till DVD.

2. Heroes

Det är kanske den mest kända teveserien i genren. Medan Misfits känns socialrealism känns Heroes serietidning. Karaktärerna i Misfits lär man snart känna som hela personer, men hjältarna och bovarna i Heroes blir aldrig våra kompisar.

Serien har med tiden blivit synonymt med genren och den är verkligen både välgjord och klurig, med alla parallella berättelser som vävs ihop skickligt över säsongerna håller det ihop ända till slutet.

Sense8 kan bli lite för kladdigt ibland, men är en ruskigt bra serie, enligt Jerker Jansson
Sense8 kan bli lite för kladdigt ibland, men är en ruskigt bra serie, enligt Jerker Jansson. Bild: Omslag till DVD.

3. Sense8

Det kunde lätt ha blivit pannkaka. Netflix eget försök att göra en Heroes. Sense8 är Heroes, men lite vuxnare, lite mer globalt. Bildmässigt är det väldigt snyggt och modernt. En visuell värme som ibland krockar med en romantisk klibbighet som till och med kan bli lite för närgången.

Men det är bra. Ruskigt bra.