Radar · Utrikes

Talibanerna: De ska styra Afghanistan

Mulla Abdul Ghani Baradar längst fram i mitten, blir biträdande ledare i Afghanistan under talibanstyret.

Ett nytt talibanstyre har presenterats i Afghanistan vid en presskonferens. Bland annat framgår att mulla Mohammad Hassan Akhund blir ny ledare och att den nye ”inrikesministern” är terrormisstänkt och efterlyst av FBI.

Enligt uttalanden på presskonferensen är ”regeringen” att betrakta som tillfällig.

Mulla Hassan Akhund, som får en roll som extremiströrelsen kallar ”tillförordnad premiärminister”, är inte särskilt känd i omvärlden. Men han har lett talibanernas mäktiga beslutsfattande råd rehbare shura i åratal och var med och grundade talibanrörelsen i Kandahar, skriver tidningen Times of India.

Enligt uppgift är det talibanernas högste ledare, mulla Mawlawi Haibatullah Akhundzada själv, som föreslagit Akhund för toppositionen.

Leder fruktat nätverk

Mulla Abdul Ghani Baradar blir biträdande ledare. Baradar har tidigare pekats ut av bedömare som den som sannolikt skulle bli högsta politiska ledare, vilket nu alltså inte sker. De senaste åren har han ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamtal med bland annat USA ägt rum.

”Inrikesminister” blir Sirajuddin Haqqani, som även leder det fruktade, terrorstämplade Haqqaninätverket. Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI. USA erbjuder motsvarande över 40 miljoner svenska kronor för information som kan leda till hans gripande.

Vidare utses mulla Yaqoob, som fram till nu varit chef för talibanernas mäktiga militärkommission, till ”försvarsminister”. Han är son till den mytomspunne, enögde talibangrundaren mulla Omar.

"Inkluderande"

Sedan rörelsen intog Kabul 15 augusti har talibanerna uppgett att man tänker styra landet med mjukare hand än under tiden vid makten 1996–2001. Det nya talibanstyret har lovat att vara mer ”inkluderande”, men många är oroliga för att det bara är tomma ord.

Det har också kommit rapporter om att talibanerna under tisdagen skjutit i luften för att skingra människor som deltog i en demonstration utanför Pakistans ambassad i huvudstaden Kabuls centrala delar. Mindre protester har synts på flera håll i landet.

Kvinnor demonstrerade

I Herat i nordvästra Afghanistan demonstrerade kvinnor förra veckan med krav på att de ska få delta i den nya regeringen.

Talibanerna uppgav i måndags att rörelsen tagit kontroll över det sista motståndsfästet i landet, Panjshirdalen, och talespersonen Zabihullah Mujahid sade att den som försöker starta ett uppror kommer att straffas hårt.

Motståndsgruppen NRF har däremot uppgett att uppgifterna är falska och hävdar att motståndet fortsätter.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
Ordet taliban betyder ursprungligen student eller sökare på pashtunernas språk pashto.
Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.
Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.
Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.
Talibanernas maktutövande då var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.
Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV