Radar · Mänskliga rättigheter

Spanska regeringen vill se hatbrottskommission

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att regeringen ser allvarligt på de homofobiska hatbrott som skakat landet.

Spanske premiärministern Pedro Sánchez kallar till ett möte om de homofobiska hatbrott som väckt uppmärksamhet i landet.

I söndags blev en 20-årig spanjor misshandlad i centrala Madrid mitt på blanka eftermiddagen. Han omringades av åtta maskerade personer i ett trapphus och karvade in ett homofobiskt skällsord på hans skinkor. Han misshandlades och fick bland annat en sprucken läpp, enligt poliskällor till Reuters.

– Vi måste fördöma dessa hatbrott på högsta politiska nivå, säger Isabel Rodríguez, talesperson för regeringen.

Homofoba attacker möts av protester

Hon meddelar att premiärministern ska hålla mötet senare under veckan. Planen är att skynda på en ny likabehandlings- och diskrimineringsplan som förhoppningsvis kan vara ett effektivt verktyg mot våldet.

Homofoba attacker har hamnat på agendan i Spanien senaste tiden, efter att en homosexuell man misshandlades till döds i staden A Coruna i juli. Det har utlöst massprotester i hela landet och hbtq-organisationer har aviserat att en ny stor demonstration ska äga rum på lördag.