Radar · Morgonkollen

Säkerhetsstyrkor inför rätta för aktivists död

Demonstrationer i juni i år i Ramallah efter att aktivisten Nizar Banat misshandlats till döds efter att han gripits av palestinska säkerhetsstyrkor.

Sammanlagt 14 medlemmar ur den palestinska säkerhetsstyrkan ställdes på måndagen inför rätta i en militärdomstol anklagade för att ligga bakom människorättsaktivisten Nizar Banats död.

Banat, som var frispråkig kritiker av den Palestinska myndigheten (PA), dog i juni i år efter att säkerhetsstyrkor stormat hans hem i Hebron och misshandlat honom.

Nizar Banats död utlöste våldsamma protester i huvudstaden Ramallah på Västbanken där hundratals människor krävde den palestinske presidenten Mahmud Abbas avgång.

När kvarlevorna efter Banats undersöktes visade det sig att han fått utstå grovt våld mot huvudet, bröstet, nacken, benen och händerna. Det konstaterades också att perioden mellan gripandet och när döden inträffade var mindre än en timme.

De 14 är anklagade för att ha utövat dödligt våld, för maktmissbruk och för att inte ha handlat i enlighet med de palestinska säkerhetsstyrkornas instruktioner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV