Radar · Utrikes

Myanmars opposition vill se revolt mot juntan

Den oppositionella skuggregeringens president Duwa Lashi La under ett tal på tisdagen.

Den oppositionella skuggregeringen i Myanmar vill sätta press på militärjuntan som tog makten i landet i början av året. Skuggpresidenten meddelar att han startar ett ”försvarskrig”.

I ett tal på tisdagen meddelar skuggpresident Duwa Lashi La att oppositionella Myanmars nationella enhetsregering (NUG), som består av personer som är gömda eller i exil, utlyser nödläge. Han säger att den inleder ett ”försvarskrig” och manar till ”revolt mot de militära terroristernas styre”.

NUG vill att miliser och etniska styrkor ska agera, och att tjänstemän som utsetts av militären ska lämna sina poster, säger Duwa Lashi La. Han uppmanar säkerhetsstyrkornas medlemmar att ansluta sig till dem och styrkor i gränsområden att attackera militären.

"Vill ha uppmärksamhet från FN"

Militärens talesperson Zaw Min Tun avfärdar utspelet och säger att det är ett försök att få internationell uppmärksamhet och ett erkännande från FN:s generalförsamling. Något som inte kommer att lyckas enligt honom.

Myanmars militär störtade den valda regeringen i den 1 februari, vilket har lett till omfattande demokratiprotester i landet. Hundratals människor har rapporterats döda i samband med att säkerhetsstyrkor försökt stoppa demonstrationerna.

I augusti tog Min Aung Hlaing rollen som premiärminister i landet, och lovade att nya val ska hållas 2023.

Väpnade motståndsgrupper mot militärstyret har bildats under samlingsnamnet PDF och har bland annat samarbeten med vissa lokala miliser som länge har stridit mot militären. Juntan har stämplat både NUG och PDF som terrorgrupper.