Radar · Migration

Flyktingar i Turkiet upplever växande hotbild i takt med att fler anländer

De afghanska flyktingarna på bilden säger till nyhetsbyrån AP att de varit i den afghanska armén, men valde att fly efter att talibanerna tog över.

Den dramatiska utvecklingen i Afghanistan under sommaren har gjort att många afghaner flytt sitt land. Många av dem tar sig till Turkiet – där tonen mot de afghanska flyktingarna hårdnar, enligt flyktingarna själva.

Afghanska flyktingar i Turkiet berättar nu om att de utsätts för allt mer ogästvänlig behandling från sitt värdland. Under sommaren, då talibanerna tagit över makten från den afghanska regeringen, har tiotusentals afghaner valt att lämna sitt hemland. De som har kunnat har tagit sig ombord de evakueringsflyg som avgått från Kabuls flygplats – men för de som saknat den möjligheten har man varit tvungen att fly på andra sätt.

Nyhetsbyrån AFP och France 24 rapporterar om att afghanska flyktingar i Turkiet vittnar om att tonläget förändrats. En av dem är Ghawsuddin Mubariz, som för två år sedan smugglade sig till Turkiet via Iran. Han hade redan innan sommaren oroat sig för att skickas tillbaka till Afghanistan – men oron har nu vuxit. En dag nyligen bröt en arena full av fotbollssupporters ut i en ramsa om att flyktingarna ska hem, skriver France 24.

20-årige Ghawsuddin Mubariz kände sig först välkommen i Turkiet då han anlände efter en tre veckor lång vandring genom Pakistan och Iran. Men den känslan finns inte längre kvar. Den senaste tiden har turkisk polis börjat samla ihop afghanska flyktingar för att skicka dem tillbaka till Afghanistan, efter att den allmänna opinionen svängt om allt mer och blivit allt mer fientlig.

– När jag först kom till Turkiet var det enkelt. Nu är det ganska tufft. Vart vi än går, lever vi med rädsla. Vi är illegala. Vi är rädda för att fängslas och skickas tillbaka till Afghanistan, säger Ghawsuddin Mubariz till nyhetsbyrån AFP.

Flera rapporter bekräftar att allt fler afghaner har anlänt i Turkiet, och turkiska tjänstemän har bekräftat att deporteringslägren är fulla av afghaner. Rädslan för att fängslas är därmed befogad, även om Turkiet just nu inte ska deportera till Afghanistan av både humanitära och logistiska skäl, skriver VOA.  Flyktingströmmen från Afghanistan är också något som oroat EU under sommaren – flera politiker har gjort olika utspel om hur flyktingarna ska stoppas från att nå EU, trots det svåra läget i Afghanistan. Turkiet har samtidigt uttryckt att de är trötta på att vara buffertzon åt flyktingarna som EU inte vill ha hos sig.

Redan innan sommaren uppskattades det att det finns omkring 3-400 000 afghanska flyktingar i Turkiet, varav de allra flesta rest via Iran och därefter korsat in i Turkiet. Det finns ingen exakt statistik över antalet afghaner i landet, då många låter bli att registrera sig och lever under radarn.

Burkay Duzce, från det främlingsfientliga och nationalistiska partiet CHP:s avdelning i Istanbul, har sagt att de inte vill skicka afghaner tillbaka till talibanerna, men inte heller bli ett ”flyktingghetto”.