Radar · Utrikes

Bolsonaro utmanar nätjättar med dekret – anhängare ber för presidenten

Boslonaros anhängare ber för presidenten.

Via dekret försöker Brasiliens högerextreme president stoppa ”censur” och ”orättvisa” på sociala medier. Men Facebook avvisar ordern, som kommer i samband med en ovanligt laddad nationaldag i Brasilien.

President Jair Bolsonaro har kallats ”tropikernas Trump” och har själv fått innehåll stoppat i sociala medier, bland annat när han har bagatelliserat covid-19. På måndagen undertecknade han ett dekret som sätter nya hårda krav kring vad som krävs för att nätjättarna ska få ta bort saker.

Reglerna ska stävja ”slumpmässig och orättvis borttagning av konton, profiler och innehåll”, heter det enligt federala myndigheter, rapporterar medier i Brasília.

För att presidentordern ska bli lag måste den dock godkännas i kongressen, vilket inte alls är säkert. Och Facebook svarar enligt nyhetsbyrån AFP att den troligen bryter mot grundlagen.

Tisdagen är nationaldag i Brasilien, ”Sete de Septembro”, datumet då landets självständighet utropades 1822. I år är dagen extra laddad, då stora demonstrationer aviserats både för och emot Bolsonaro inför presidentvalet nästa år.

Presidenten anhängare samlades vid presidentpalatset Planalto i Brasilien på måndagen för en bönestund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV