Energi · Recension

Barnbok om klimat: Marsianer tar ner klimatkrisen på jorden

Oro över klimatkrisen är ingenting man vill tynga barn med – men det har vi redan gjort.

På den röda planeten Mars står marsianerna Sojuz och Sputnik och spanar ut i rymden. Då ser Sputnik att det ryker om Jorden, och i ett teleskop kan de se att haven stiger och skogarna brinner. En av dem har hört ryktas att människorna på Jorden tänker flytta till Mars om det inte går att bo kvar på Jorden längre – men hur ska det gå till? Det tar ju jättelång tid att få tillstånd att komma till Mars, säger Sojuz. Tänk om hela planeten går upp i rök.

De bestämmer sig för att hjälpa jordborna. Som tur är har de en magisk meteoritsten som kan hjälpa dem att fixa fram ett rymdskepp att ta sig hit med, så det gör de. De landar på en klippa i en skog, och alldeles i närheten pågår ett scoutläger.

Fem barn från scoutlägret får syn på något som verkar vara en fotboll som blinkar blått, men ut ur fotbollen kommer två små figurer i samma storlek som en tumme. Det är Sputnik och Sojuz, och de krymper barnen till samma storlek, så att de ryms i deras rymdskepp. Sedan tar de med dem på rundtur och visar att Jorden är illa däran och behöver deras hjälp.

Boken heter Vi måste rädda planeten Jorden! och vänder sig till barn mellan ungefär nio och tolv år. När den kom ut i maj möttes den av både värme och ilsken kritik i sociala medier. Kritiken kom från klimatkrisförnekare som inte hade läst boken, och är alltså inte så mycket att bry sig om. Men några av dem ansåg att boken skulle skrämma barnen och ge dem klimatångest – och hur man pratar med barn om klimatet är nog något som många föräldrar funderar på.

Klimatkrisen är en så stor fråga, med så allvarliga konsekvenser, att den är svår att ta in. Och det gör ont, också i vuxna. Vill vi verkligen lägga det på barnen? Helst inte, men det har vi redan gjort. Vi och tidigare generationer. Och vi hjälper dem inte ett dugg genom att hymla med det. Däremot är det värt att fundera på vad man ska säga, och när.

Jag tycker att Vi måste rädda planeten Jorden! tar ett bra grepp. Det är ingen dyster domedagshistoria utan en spännande berättelse med fyndiga infall och tips till barnen om vad som är bra att tänka på. Vardagliga saker som får in klimattänket som en del av livet – tänk om tidigare generationer hade fått det!

Det är kul att det finns recept på maten de lagar, och illustrationerna är fina. Om du läser högt kan du behöva förklara för barnen, mellan kapitel 1 och kapitel 2, att de två marsianerna kommer tillbaka snart. För i kapitel 2 börjar Vide, ett av barnen som är på scoutläger, berätta i jagform om vad som händer där. Just när marsianerna har dunsat ner på jorden i sitt fotbollsstora rymdskepp. Barnen och marsianerna möts sen, men det tar en stund.

Ger boken barn ångest? Knappast, snarare tvärtom. Om vuxna i närheten hakar på bör den kunna fungera som vaccination mot ohanterlig oro. Visa att du tar budskapet på allvar, tala med barnen om tipsen i boken och följ dem när det går. Barn ska inte behöva bli besvikna på vuxna som säger en sak och gör tvärtom i verkligheten.

———————–

Vi måste rädda planeten Jorden!

Författare: Lizmarie Wretborn och Christoffer Johansson • Förlag: Ekström & Garay