Radar · Morgonkollen

Tillfälligt stopp för Texas abortlag

Texas abortlag har fått människor att protestera.

En federal distriktsdomare i Austin, Texas, har genom ett domslut tillfälligt blockerat delstatens stenhårda abortlagstiftning.

”Den här domstolen kommer inte att sanktionera ännu en dag för detta offensiva berövande av en så viktig rättighet”, skriver domaren Robert Pitman.

Den 1 september infördes den nya lagen i Texas. Lagen innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida.

Landets justitiedepartement begärde att lagstiftningen skulle blockeras till dess att den vandrat färdigt genom det amerikanska domstolsväsendet, och Pitman gick i sitt 113 sidor långa beslut alltså på departementets linje.

I helgen genomfördes hundratals protester i USA mot de inskränkningar i aborträtten som införts på olika håll i landet.

Abortförespråkare är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. USA:s president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana Texas abortlag och skydda abortklinikerna.

Högsta domstolen, som har konservativ majoritet, valde redan i samband med att lagen trädde i kraft vid månadsskiftet att inte agera på en nödhemställan om att stoppa den. Omröstningen blev jämnast möjliga, fem–fyra.