Radar · Migration

FN till EU: Ta emot 42 500 afghaner

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi (till vänster) med EU:s utrikeschef Josep Borrell vid ett möte i maj.

FN vill att EU-länderna tar emot 42 500 kvotflyktingar från Afghanistan under de kommande fem åren. EU:s inrikeskommissionär varnar för svält och statskollaps i landet.

Läget för ”särskilt utsatta” i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande avhandlades vid ett digitalt stormöte i EU på torsdagen, lett av inrikesansvariga Ylva Johansson och utrikeschefen Josep Borrell.

På en pressträff efteråt säger sig Johansson vara ”överväldigad” av medlemsstaternas insatser, hur mycket som redan gjorts och planerar att göras.

Fast mycket återstår.

– Hälften av alla afghaner är i behov av humanitär hjälp. Det finns en enorm risk för svält, humanitär kris och en total kollaps för ekonomin, konstaterar Johansson.

EU-länderna har redan evakuerat och gett skydd åt totalt 22 000 afghaner efter sommarens händelser. Johansson arbetar nu med hur man på både kort och lång sikt kan hjälpa ännu fler i Afghanistan och närområdet, men också för att komma till EU.

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi vill att EU-länderna tar in totalt 42 500 kvotflyktingar från Afghanistan under de kommande fem åren.

– Jag anser att det är genomförbart, men det är upp till medlemsländerna (att bestämma), säger Ylva Johansson.