Radar · Arbetskritik

Belgien kan införa fyradagarsvecka

Fyradagarsveckan som föreslås i Belgien kanske inte blir så avkopplande, då den är tänkt att kompenseras med längre arbetsdagar.

Belgiska regeringen ska i nästa vecka rösta om att införa fyra dagars arbetsvecka i hela landet. Men det handlar inte om en nedgång i arbetstid, utan den lediga dagen skulle kompenseras med längre arbetsdagar, något som väckt en del kritik.

Istället för en reell minskning av arbetstiden handlar förslaget som ska diskuteras i nästa vecka snarare om en ökad flexibilitet. I utbyte mot en extra ledig dag skulle arbetstagarna istället arbeta längre de övriga dagarna, troligen 9,5 timmar.

Detta skiljer det belgiska förslaget från det test som gjorts på Island mellan 2015 och 2019 och vars resultat presenterades som en riktig succé i somras. Här gjordes istället en minskning av arbetstiden (till 35-36 timmar) genom att ta bort en arbetsdag för de 2500 arbetstagare som ingick i studien, vilket bland annat resulterade i minskad stress, en bättre upplevd hälsa och bättre balans mellan arbete och fritid. Dessutom minskade inte produktiviteten: på sina håll till och med förbättrades den.

"Måste vara upp till medarbetaren"

I Belgien har förslagets upplägg fått både ros och ris. Meyrem Almaci, ledare för Belgiens gröna parti, har uttryckt stöd för förslaget, men varnade samtidigt för eventuella följder av att förlänga arbetsdagen.

– I princip tycker vi att [förslaget] är bra för medarbetarnas frihet, men det måste naturligtvis vara upp till medarbetaren, säger hon till Daily mail online och fortsätter:

– Det handlar om hur han eller hon organiserar sitt liv. Det måste passa in i människors liv, säger Almaci.

Enligt tidningen DeMorgen har den socialistiska fackföreningen i landet motsatt sig förslaget och menar att heltidsarbetare först och främst bör ha minskad arbetstid.

Tymo Westerlinck, en av de som testat att arbeta fyra dagar i veckan med delvis längre dagar säger till tidningen att han i stort sett är för ett införande.

– Du kan genomföra fler planer hela dagen. Till exempel behöver du inte skynda dig för att handla, och du kan träffa vänner på din lediga dag, säger han.

Han tillägger att det kan innebära svårigheter för familjer med små barn.

– Jag kanske inte kan ta barnen till skolan på morgonen eller hämta dem på kvällen.