Radar · Miljö

Torka hotar miljontals i Kenya

En pojke i kenyanska Wajir betraktar kadavret av en kamel som svultit ihjäl.

Torkan har slagit till mot Kenya och miljontals människor saknar tillräckligt att äta. Herden Yusuf Abdullahi vittnar om att boskapen dukar under. ”Om djuren dör så dör vi”, säger han.

Den ihållande torkan har fått Kenyas regering att utlysa nödläge i tio av landets 46 län. De senaste två åren har regnsäsongerna gått om intet. I Wajir i nordöstra Kenya har inget regn alls fallit under de senaste tolv månaderna.

Herden Yusuf Abdullahi berättar att 40 av hans getter dött på grund av brist på bete. Kreaturen är familjens försörjning. Om fler dukar under ser framtiden nattsvart ut.

– Om djuren dör så dör vi, säger Yusuf Abdullahi.

Akut undernäring ökar

FN har larmat om att 2,5 miljoner kenyaner saknar tillräckligt att äta och att antalet fall av akut undernäring snabbt skjuter i höjden. Miljardbelopp behövs för att avvärja den värsta hungerkrisen.

– De allvarliga följderna av det globala klimatnödläget är kännbara över hela Afrikas horn, säger FN:s Kenyasamordnare Stephen Jackson till världsorganisationens nyhetstjänst.

40 av boskapsskötaren Yusuf Abdullahis getter har dött
40 av boskapsskötaren Yusuf Abdullahis getter har dött. Foto: Brian Inganga/AP/TT

Torka är ett naturligt fenomen i Östafrika. Men extremvädret har ökat i frekvens och intensitet.

– Den torka som tidigare var sporadisk i Afrika har inträffat mycket oftare, är svårare och varar längre, säger Jackson.

Efterlyser klimatbistånd

Samtidigt som boskapen dör i Kenya har världsledarna samlats i Skottland för att diskutera hur den globala uppvärmningen ska begränsas.

I sitt anförande på COP26 i Glasgow efterlyste den kenyanske presidenten Uhuru Kenyatta omfattande klimatbistånd.

– Klimatförändringarna utgör ett existentiellt hot mot Kenya och mot de flesta länder på den afrikanska kontinenten, sade presidenten.

Kenyatta efterfrågade också, mot bakgrund av krisen i hemlandet, ett ökat tempo i åtgärderna.

– Det vi måste inse är att vi tävlar mot klockan.