Radar · Politik

Löfven svävande om tid för avgång

Stefan Löfven har lämnat över partiledarposten i Socialdemokraterna till Magdalena Andersson.

Statsminister Stefan Löfven (S) svävar på målet om exakt när han avser att gå till riksdagens talman med en ansökan om att få lämna sin post.
Det kommer att ske ”tidigt nästa vecka”, är det enda besked som ges.

Det uppger statsministerns pressekreterare Maria Soläng i ett sms efter det att Socialdemokraternas partikongress i Göteborg har avslutats. Hon skriver inget om vilken dag det kan bli.

Tidigare i veckan lovade Löfven att ge besked senast i dag, söndag, om när han tänker avgå. Men svaret om dag och tid kom alltså inte.

På kongressen valdes finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare efter Löfven och planen är att hon ska ta över som statsminister efter Löfven. Men för att det ska kunna ske måste riksdagen släppa fram henne, Centerpartiet och Vänsterpartiet får inte rösta nej till henne.

Inte säkrat stöd

Löfvens uteblivna besked är ett tecken på att stödet i riksdagen inte är säkrat än för att Andersson ska kunna ta över.

Förhandlingar pågår fortfarande mellan de båda regeringspartierna S och Miljöpartiet och Centerpartiet om skog och strandskyddsfrågor.

Centern krävde redan i somras, när partiet släppte fram Löfven igen som statsminister, att skogsägares rätt skulle stärkas och lättnader i strandskyddet garanteras. Men Miljöpartiet är Centerns motpol i de frågorna och särskilt förhandlingar om att göra det lättare att få bygga strandnära uppges vara svåra att lösa.

Ska ta kontakt

De senaste veckorna och dagarna har också Vänsterpartiet krävt att få något för att släppa fram Magdalena Andersson statsminister. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har listat flera frågor som detta ”något” skulle kunna vara. Det har handlat om att skjuta upp förändringarna i arbetsrätten, lagen om anställningsskydd (las) till efter valet, ta bort karensdagen i sjukförsäkringen, höjd a-kassa och höjda pensioner.

Svaret från Magdalena Andersson har varit att hon kommer att ta kontakt med de partier vars stöd hon behöver för att bli statsminister och bli överens.