Radar · Utrikes

Iraks premiärminister utsatt för mordförsök

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi.

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi utsattes för ett mordförsök under natten mot söndagen, enligt irakisk militär.

”Jag mår bra och är med mitt folk. Tack Gud”, skriver han på Twitter.

Hans bostad i Bagdads så kallade gröna zon uppges ha varit målet för attacken, som ska ha utförts med en drönare lastad med sprängmedel.

”Fega granat- och drönarattacker bygger inte ett hemland eller en framtid”, skriver premiärministern.

Drönarattacken ska ha orsakat minst en explosion vid Mustafa al-Kadhimis residens och flera av hans livvakter ska ha skadats. Uppgifterna om antalet skadade varierar mellan två och sju medarbetare.

Spänd stämning i Bagdad

Landets regering gick snabbt ut med att premiärministern själv klarat sig oskadd. I Twitterinlägget uppmanar al-Kadhimi alla till lugn och återhållsamhet för Iraks bästa.

Ingen har ännu tagit på sig attacken, men den politiska situationen i Bagdad är spänd.

Under parlamentsvalet förra månaden backade de proiranska milisgruppernas politiska gren kraftigt. Valprocessen fick beröm av USA och FN:s säkerhetsråd men milisgruppernas paraplyorganisation Hashid al-Shaabi hävdar att storskaligt fusk förekom.

Pekade ut premiärministern

Hashid al-Shaabi har slagit läger utanför den tungt befästa gröna zonen och har hotat ta till våld om inte rösterna räknas om. Tidigare under fredagen dödades minst en milisanhängare i samband med protester utanför den gröna zonen. Flera mäktiga milisledare pekade öppet ut al-Khadimi som ansvarig för det.

54-årige al-Khadimi tillträdde i maj i fjol och anses av den proiranska milisrörelsen stå USA nära.

Drönarattacken fördöms av Ali Shamkhani som leder grannlandet Irans mäktiga nationella säkerhetsråd. I en kommentar på Twitter, som tolkats som att han indirekt lägger skulden på USA, skriver Shamkhani att attacken kan spåras till ”utländska tankesmedjor, som inte har fört med sig något annat än osäkerhet, oenighet och instabilitet till det förtryckta irakiska folket”.