Radar · Migration

Rohingyer i Indien väntas bli deporterade

Rohingyer i ett läger i Jammu i Indien.

Polis i delstaten Jammu och Kashmir i Indien har frihetsberövat 168 personer som tillhör folkgruppen rohingya. En rättslig process om deportering har inletts, säger delstatens polischef.

Flera rohingyer hålls i en särskild del i fängelset Hira Nagar i Jammu i norra Indien. De väntar på att lokala myndigheter ska avgöra om de har legal grund för att befinna sig i Indien.

Polischef Mukesh Singh i Jammu bekräftar förfarandet.

Samtal med Myanmar

– När dessa illegala migranters nationalitet har bekräftats, så kommer uppgifterna att sändas till utrikesdepartementet i Delhi för diskussion med Myanmar om deportation, säger Singh.

Omkring 5 000 rohingyer tros leva i Jammu.

Rohingyer har flytt till Indien från Myanmar där de utsatts för förföljelser. Regeringen i Indien, som har en hinduistisk och nationalistisk hållning, ser de muslimska rohingyerna som både illegala migranter och som en säkerhetsrisk.

Rohingyer i Indien är skräckslagna:

– Det är bättre att de skjuter oss till döds här än att skicka oss tillbaka till Burma (Myanmar) där vi hur som helst kommer att peppras med kulor, säger Rafique på telefon till nyhetsbyrån AFP.

– Vi har inte sovit sedan polis samlade in oss, och separerade oss från våra barn, fortsätter han.

Repressalier väntar

Indien motsätter sig FN:s hållning att flyktingar som tillhör folkgruppen hotas av repressalier om de tvingas tillbaka till Myanmar.

Många av de hundratusentals rohingyer som flytt hemlandet befinner sig i Bangladesh vid gränsen till Myanmar.

Myanmars tidigare regering, som störtades i en militärkupp, har anklagats för försök till folkmord. Anklagelserna tillbakavisades, och ledningen har tidigare hävdat att militären var tvungen att bekämpa hot om uppror från rohingyer.